Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
26.10.2009 15:11:05

hodanje


Autor bloga: andrej

Inače ne objavljujem svoj plan treninga koji je intelektualno vlasništvo trenera, ali ovaj put ću učiniti iznimku. Prethodna dva tjedna plan treninga je izgledao otprilike ovako:

Ponedjeljak: -
Utorak: -
Srijeda: -
Četvrtak: -
Petak: -
Subota: -
Nedjelja: -šuma
Nakon naporne sezone dobro je uzeti malo odmora, da se tijelo i fizički i psihički obnovi. Tokom sezone se događaju sitne rupture mišića, koje možda ni ne osjetimo, ali ako ne damo tijelu priliku da ih zaliječi mogu se nagomilati i prouzrokovati ozljedu. Lani sam možda pogriješio što gotovo da i nisam napravio pauzu, vidjet ćemo hoće li se ovo pokazati kao bolja opcija.
Da upotpunim vrijeme počeo sam šetati. Preko tjedna sam šetao otprilike 10km dnevno, a zadnje dvije nedjelje sam napravio nešto duže šetnje. Pretprošlu nedjelju sam šetao po Aachenskoj šumi. Nisam imao nikakav plan, ali kad jednom dođem u šumu onda mi se ne da vraćati u grad pa je hodanje trajalo 5,5h. Vjerojatno bi ostao i duže da nisam ogladnio Smile. Šuma se proteže na prostoru veličine 8 x 2,5 km, a prošarana je stazama čija je ukupna dužina oko 100km.
Ovu nedjelju sam namjeravao ponoviti nešto slično. Krenuo sam prema nacionalnom parku Eifel koji se nalazi 10-15km od grada, malo šetao po parku i vratio se nazad. Ukupno sam prešao 36 km sa 850m ukupne visinske razlike. Bilo bi mi bolje da sam do Eifela išao busom, ovako sam većinu vremena proveo u šetnji do parka i nazad. Šteta što sa sobom nisam imao bicikl, jer je Eifel ko stvoren za mountain bike.
Iako ove šetnje nisam planirao kao trening, one mogu biti dobra nadopuna treningu.  Hodanje je predstavljalo glavni oblik treninga za trkače s početka prošlog stoljeća. Od tada su metode treninga napredovale (a i rezultati), ali neki i dalje koriste hodanje kao oblik treninga. Galloway tvrdi da se ubacivanjem kraćih intervala hodanja u trčanje ubrzava oporavak nakon treninga bez smanjivanja efekta treninga. Dosta Ironman natjecatelja koristi duge šetnje da bi se naviknuli na višesatno stajanje na nogama koje ih čeka na utrkama. Ako ništa drugo, hodanje je dobar način da se maknemo iz grada i provedemo malo vremena u prirodi.

trčanje | šuma | hodanje | Aachen

Odgovori
Korisničko ime:

E-mail:

  Unesti text sa lijeva:
 Adventure Sport Portal on Facebook


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.