Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Strah te čini britkim
(Rejting 0 od 5)
Base jumping
Autor: Anamarija Marović   
Srijeda, 13 Siječanj 2016 22:38

 

Najnoviji BASE skok s Markezine grede bio je povod da porazgovaramo s Vanjom Šiljkom, poznatim hrvatskim BASE skakačem. Vanja je bio jedan od 4 basera, koja su taj dan skočili sa 120 metara visoke stijene.
Osim njega skočili su Igor Palijaš, Zoran Stopar, Damir Juroš i Toni Abel Jurčević
. 

U ovom sportu kojega bez rezerve možemo nazvati adrenalinskim nije teško doći do podatka tko je gdje skakao jer basera je u Hrvatskoj vrlo malo.
Da, u Hrvatskoj ih je relativno malo, svega 7-8 skakača, tu ubrajamo one koji imaju preko 20 skokova godišnje. Iako sam  osobno  imao 150ak skokova kada sam krenuo u svijet BASE-a, preporuka je, ako se netko želi baviti BASE skokovima, da ima minimalno 300-ak skokova s padobranom iz aviona, balona, helikoptera...  

Postoje li poligoni za trenirati BASE?  Jesi probao wind tunel?
Poligoni za BASE skokove ne postoje. Naime BASE je vještina, za koju moraš kombinirati više vještina, alpinizam, padobranstvo, moraš biti u kondiciji, jer na neka mjesta se moraš penjati i satima. 
Osobno sam isprobao i wind tunel (simulator slobodnog pada). 1h u simulatoru, jest kao zamjena za otprilike 100 skokova iz zrakoplova, a i cjenovno je isplativij, progresivnije u stjecanju željenog iskustva u slobodnom padu. Danas postoje i natjecanja u simulatorima.(za simulator, nije potrebno biti padobranac, može ga isprobati bilo tko). 

 

Kako su u Hrvatskoj regulirani Base skokovi, jesu li u dozvoljeni, morate li ih prijaviti ili kao veliki broj skakača vani, skočite pa ako vas uhvate....
U hrvatskoj, BASE skokovi nisu zakonski regulirani, ali mi u velikoj većini slučajeva, tražimo odobrenja, suglasnost s vlasnicima objekata, pogotovo u zadnjih 5 godina, od kada smo popularizirali BASE u Hrvatskoj raznim projektima, i skinuli stigmu da smo samoubojice zahvaljujući nepismenim i nestručnim novinarima.  

Koliki je izazov bila bas Markezina greda?
Prvi BASE skok s Markezine grede bio je i više nego uspješan, i to nakon više od 4 godine studiranja i traženja pravog mjesta, te čekanja na povoljne vremenske uvjete za skočiti. Prvi je skok izveden bez rampe, koju smo nakon tog skoka postavili uz pomoć SPK Marulianus, a uz potporu TZ Klis i Općine Klis, kako bi skokovi na ovom lokalitetu bili još sigurniji. Sam lokalitet je izuzetno zanimljiv za skakanje zbog samih vizura, ali i vrlo tehnički zahtjevan.
Međutim na ovoj lokaciji preporuka je da skaču samo iskusni skakači, jer za pogreške nema mjesta, a mjesto za slijetanje uvelike ovisi o visini otvaranja padobrana, te iskustvu skakača/letača kako će i gdje sletjeti. Mjesta za doskok ima više, ali nisu jednostavna. Sam skok traje od odraza, pa sve do sigurnog slijetanja na za to predviđeno mjesto. Za sve između je potrebna 110% koncentracije.  
 

Postoje li kakvi planovi sa skokovima s Grede ili je ovo samo bio još jedan izazov?
Zbog prilično laganog i kratkog pristupa na (exit) cca 25min., a visine od 120m, logistički je pogodan i za evente kojima bi privukli i skakače iz regije i svijeta. Minimalna visina potrebna za skok je oko 80m, ali te visine ovise i o mjestu za slijetanje, s time da što je visina litice veća, dulje je vrijeme provedeno u slobodnom padu/letu. A to je i pravi smisao, letjeti!!! 
Slobodan pad sa ove lokacije je max. 2 sec, i tada se otvara padobran, s kojim se onda još jedri do 3 min. Ovo je prvi skok takve vrste u Splitu i okolici.  

Možeš li koji skok ili lokaciju izdvojiti kao naj naj :-D

Naj naj skokova sam imao puno (trenutno ih imam oko 500-ak), jer je svaki drugačiji i posebno zahtjevan na svoj način. BASE nije samo vezan uz skokove, to je jednostavno način života. Puno se putuje, boravi se u prirodi, upoznaje se puno ljudi koji pomiču granice.... Ali skok sa Anića kuka, u NP Paklenici, jedan je od meni najdražih, pogotovo jer sam prije skoka popeo smjer od 400m visine sa svom potrebnom opremom, i nakon popetog smjera, skočio u Anića luku. Slobodan pad je trajao 7sec., i još 2min. pod padobranom  

 

Je li istina da u skoku te sekunde puno duže traju? Što se odvija u tvojoj glavi? 
Osjećaji koji te prožimaju dok stojiš na „exitu“ prije samog skoka su: velik si kao i sve ono što te okružuje, postaješ jedno s okolinom, totalno prazna glava, nakon što si vizualizirao cijeli skok u glavi. Zatim slijedi sam odvoj i u slobodnom padu si u biti totalno nebitan/malen s obzirom na ono što te okružuje, no kao da se dobije vremenska expanzija, uslijed bržeg i intenzivnijeg rada moždanih vijuga, te kemije u tijelu. Nakon slijetanja, neopisiva euforija, boje postaju jasnije, življe. Ovo je sve u biti jako teško opisati, jer je kombinacija osjećaja vrlo intenzivna!!!  

 

Vanja i ekipa su osim s litica Paklenice izveli i jedan od najspektakularnijih skokova u Hrvatskoj, onaj u Crveno jezero.

Nakon tog skoka, tvoj kolega Dražen Pezer nam je u intervjuu opisao svoj strah prije skoka i njegovu gradaciju.
Onaj tko se ne boji, nekaj ne štima s njim!!! Naravno da strah postoji, ali to je više strahopoštovanje prema onome čime se bavim. Strah te čini britkim i uvijek na oprezu.  

Jesi probao wingsuit? Koja je razlika?
Wingsuit sam probao, ali drugačiji u odnosu na što? U padobranstvu imamo 12ak disciplina, pa tako i u BASE svijetu, u svima se koriste padobrani, koji su opet drugačiji po svojim profilima, brzinama, i na kraju namjeni . Recimo mene osobno, u današnje vrijeme više zanimaju skokovi sa minimalno 400ak m visine na više. WS BASE je recimo ono što ja mislim da te zanima (proximity WS BASE ) ili terain flying, skok sa stjene u WS odjelu i praćenje reljefa/konfiguracije terena. Vrlo intenzivan način letenja, u biti, najbliže što čovjek može zvati letenjem poput ptice!!!  
Razlika u odnosu na BASE s manjih visina je taj što sa WS odjelom produžiš vrijeme u slobodnom padu za minimalno duplo, tj. letiš otprilike 170-230 kmh horizontalno na 40-70km/h vertikalno, ili letiš u omjeru 2-3m:1m u idealnim uvjetima, tako sa 1km visine preletiš otprilike 2-3km u daljinu. 

 
Planovi?
Planova za dalje uvijek ima, Dolomiti u 2. mjesecu, Švicarska u 3. jer ova vještina se najbolje vježba skačući po raznim lokalitetima...

 

 

***BASE ( BASE je akronim za: building, antenna, span, earth- ili: skokovi padobranom s čvrstih objekata )

**autor fotografije s Markezine grede Zoran Stopar

 

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.