Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Rozov skočio BASE s Everesta
(Rejting 1.00 od 5)
Base jumping
Autor: Tanja Kraljić   
Četvrtak, 30 Svibanj 2013 20:02

Kako bi obilježio šezdeset godina od  uspona Edmunda Hillarya i Tensing Norgaya na Everest, Rus, Valery Rozov izveo je BASE skok s Everesta.

Rozov je proveo preko dvije godine u pripremama za ovaj skok, a posebnu pažnju posvetio je razvoju svog letaćeg odijela- wingsuita.  

Za uspon na mjesto određeno za skok, na visini 7220 metara, se s ekipom koja je uključivala četvoricu šerpa i snimatelje popeo s kineske strane, popularnom sjevernom rutom za što im je trebalo 4 dana.
Najkritičniji faza preko skoka je zbog rijetkog zraka bila ona početna, do momenta kad je iz slobodnog pada prešao u let. Prije otvaranja padobrana i slijetanja na Rongbuk ledenjak, dosegnuo je maksimalnu brzinu od 200 km n sat.

Iako ovo nije skok s najviše točke jer je 1988. Francuz  Jean-Marc Boivin sletio s paragliderom s točke postavljene 20 metara ispod vrha, ovaj najviši BASE skok izveden u mjesecu proslave godišnjice uspona na Everest, zasigurno će ostat zapamćen. 

"Tek kad sam došao kući shvatio sam  koliko je skok bio težak za mene i fizički i psihički," rekao je Rozov . 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Nekoliko dana nakon povijesnog skoka Valery Rozova, još jedan muškarac ušao je u povijest na istom vrhu, ovaj put za penjanje. Osamdesetogodišnji japanski alpinist Yuichiro Miura, postao je najstarija osoba koja je stupila na najviši svjetski vrh, a ovo je njegov treći uspon na Everest u posljednjih deset godina. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.