Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Base skok sa Vučjih zuba
(Rejting 4.33 od 5)
Base jumping
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 10 Prosinac 2010 16:19

Prvim skokom s jedne od najspektakularnijih i najzahtjevnijih planina Antartika, ruski penjač i BASE skakač ostvario je još jednu prekretnicu u svojoj izuzetnoj karijeri ektremnog sporta.

 Ovom izuzetnom pothvatu prethodila su dva tjedna pripreme u teškim uvjetima koja su uključivala penjanje na temperaturama od ispod 30 stupnjeva celzijusa.

Teško je zamisliti udaljeniji i nepristupačniji dio zemaljske kugle od planina Drygalski. Ekstremni sportaš Valery Rozov osjetio je magičnu privlačnost Oueen Maud Landa na istoku Antartika, mjesta gdje planine poput kljova divljih životinja lebde iznad tisuća metara debelih komada leda. Rozov izbor  za uspon i skok je bio  Ulvetanna (norveški naziv za Vučje zube) najviši planinski vrh.

 

 

 

Čovjek iz Moskve privukao je pažnju širom svijeta, u posljednjih nekoliko godina, svojim spektakularnim BASE skokovima, uključujući i skok s najviše točke europskog Elbrusa, ili u novije vrijeme aktivnog vulkana na Kamčatki.
Sa svojim novim projektom «Red Bull Antartika Projekt» Rozov je bio ne samo protagonist već i voditelj osmočlanog tima. Ekspedicija je  poletjela iz Južne Afrike do Ruske istraživačke antartičke stanice Ulvetanna, a odatle su se manjim avionom prebacili do 200 km udaljenog podnožja planine Drygalski.

Osjećao sam se kao astronaut na nepoznatoj zvijezdi – rekao je Rozov opisujući uvjete u kojima temperatura  pada na 30 stupnjeva ispod nule, a sunce ja na nebu 24 sata dnevno.

 

Nakon dva tjedna priprema, Rozov se popeo na 1.000 metara visoke litice Ulvettanna zajedno sa svojim penjačkim partnerom Alexander Ruchkinom i planinskim fotografom Thomas Senfom. U svom letačkom odijelu letio je 45 sekundi ispred litice prije povlačenja ručke svog padobrana i sigurnog slijetanja.
Budući da je tim morao čekati prijevoz, a vrijeme bilo izuzetno stabilno  Rozov se odlučio popeti na još dvije planine – Tungespissen (2.277m) i Holtana (2.650m).
Nakon povratka u Južnu Afriku base jump penjač Rozov opisao je svoje iskustvo riječima: To je bilo kao putovanje na nepoznatu planetu, duboko zadovoljstvo koje mi daje dug i trajan osjećaj sreće.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.