Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Josh Champagne:: Strast za ultimate frizbijem
(Rejting 0 od 5)
Ultimate frizbi
Autor: Ognjen Livada   
Nedjelja, 12 Kolovoz 2007 13:57
Spremali smo se za trening kada se pojavio odnikuda. "Hej, my name is Josh, can I join you?" I to je bilo to. Ostalo je legenda. Prijateljstvo na prvi pogled. Odmah je postao trener i prijatelj.

2002. Havaji. Pješčane plaže, surfanje na valovima, kokosovi orasi, hula, ukulele, lei, bezbrižnost, laganica… Jedan letak na stupu, rukom napisano: "Ultimate frizbi. Igramo utorkom i četvrtkom. Početnici su dobrodošli!" Ognjen je bio tamo. I po povratku u Hrvatsku, i ultimate je - donio sa sobom...

Evo jednog kratkog intervjua s Joshom::


ImageNavedi dva najbolja doživljaja koja si imao u ultimate frizbiju?

Moj prvi turnir za Brown u 2001. (u B ligi) na farmi u Rhode Island; te pobjeda na nacionalnom prvenstvu u 2005.  U 2001. imao sam priliku raditi nešto što nikada prije nisam radio, okružen zabavnim i zanimljivim ljudima. Ultimate program se uklopio u moj odabir studiranja na Brownu, tako da je igranje za Brown bilo ispunjenje snova.

Objasni ultimate frizbi u tri riječi?
Predanost, ekipa, strast.

Reci mi o svojim počecima u ultimateu. Kako si doznao za ultimate i kako si odlučio igrati?
Odrastajući igrao sam nogomet i tenis. Ekipa za trčanje u prirodi znala je nekada nositi frizbi i igrati ultimate nakon trčanja, a moj najbolji frend Chris bio je u toj ekipi. Tako da sam i ja nekada igrao s njima. Jednostavno smotana, neorganizirana, lagana zabava. Kada sam birao fakultet, kontaktirao sam tadašnjeg trenera Browna, Mike Franza. Ohrabrio me da naučim više o ultimateu i prijavim se na Brown, a ostalo je povijest.Ultimate je miješani sport, tako da često dolazi do veza između igrača i igračica u istom timu. Imaš li iskustva s takvim vezama i što misliš kako one utječu na tim?
Prije svega, ako si zajedno s nekime do koga ti je stalo i koga voliš tada činjenica da ta osoba igra ultimate ne znači puno. Ali… može biti dobro hodati sa ultimate igračem, jer će on/ona najbolje razumjeti tvoju predanost ovom ludom sportu. Ima razumijevanja za to da se vraćaš kući kasno ili kada propustiš obljetnicu zbog turnira. Ako ste u istom timu tada možete zajedno putovati što je super. S druge strane nemaš puno vremena za sebe, ili vremena "samo za frajere". A kada si umoran i trebaš malo odmora, poželjet ćeš da ti cura skuha večeru ili da te izmasira, ona će biti jednako umorna i htjeti će iste stvari kao i ti. To je rizik… ali mislim da se na kraju isplati.

Igrao si na turnirima u SAD-u i Europi, koje su sličnosti i razlike između ta dva iskustva?
Tulumi su slični, jer sve ekipe žele tulumariti zajedno i međusobno se upoznati. To je zabavno. Sami turniri su različiti po razini konkurencije. Ali opet, ultimate je nova stvar u ovom dijelu Europe, a i duh igre je sve bolji, pa stvari mogu biti zabavnije u tom pogledu.Što je zahtjevnije za tebe  - igranje ili držanje treninga?

Dobro pitanje. Držanje treninga je definitivno zahtjevnije. Igranje je samo trening, bacanje, hvatanje, trčanje… Naravno da potrošiš energiju na to da budeš dobar suigrač, ali moraš biti dobar samo za sebe. Kao trener, moraš natjerati da se svi zajedno kreću, da svi postižu najbolje što mogu u pravo vrijeme. Emocionalni i intelektualni izazov je mnogo veći nego da samo brzo trčiš.

Koja ti je igra bila najuzbudljivija i zašto?
UPA Sveučilišno Nacionalno Prvenstvo, Brown protiv Colorado, 2005. Rezultat je bio 5-9 za njih, ali mi smo se vratili protiv jako talentiranog i iskusnog tima sa 15-14. Super publika, super atmosfera, super pobjeda.Koji je turnir imao najbolju lokaciju?
Clam Bake u državi Maine, SAD. Na obali Alantika, sa izvrsnom morskom hranom (školjke, jastozi, itd.) i izvrsnim pogledom. Hrvatska bi lako mogla imati još bolje mjesto za turnir, na pješčanoj plaži ili travnatom nogometnom terenu, u Istri ili Dalmaciji.

___

Interview preveo: Ivan Čepelnik

___


Što je ultimate frizbi?

Ultimate frizbi:: Kako je sve počelo...


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.