Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Rekordni uspon na najviši vulkan Azije od razine mora
(Rejting 0 od 5)
Trekking
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 04 Siječanj 2019 21:25

Sa svojih 5671 m  ka nebu stremi Damavand, najviši vrh irana i Bliskog istoka. Ujedno, najviši vrh Azije koji je još aktivan. Nakon što je koprivnički visokogorac Matej Perkov prvi ispenjao ovaj vrh od razine mora, krenuvši sa 210 km udljenog grada Babolsara na obali Kaspijskog mora, proljetos ove godine vrh je također savladao Nijemac Benedikt Bohm – krenuvši od razine mora biciklom! Uspjeli smo doći do ovog zanimljivog outdoor entuzijasta kojem je glavni cilj prenijeti svoju strast na druge.

Beni, baviš se čitavom lepezom outdoor aktivnosti: skijanjem, planinarenjem, biciklizmom, trčanjem.. Što ti je od svega najdraže?

Najviše volim turno skijanje – skije su mi omiljeno sredstvo koje koristim pri usponu, a pogotovo silasku s planine. Kad sam imao 11 godina počeo sam se baviti cross country skijanjem,a taj hobi sve je više odlazio u pravcu planina kao omiljenog igrališta. U 2003. godini ušao sam u njemačku reprezentaciju turno skijanja i jednostavno obožavam tu kombinaciju teško uloženog rada iza kojeg slijedi gušt spuštanja na skijama.  Ta aktivnost dobila je oblik projekta u kojem želim ispenjati poznate visoke svjetske vrhove na skijama.

Koliko često treniraš i kako ti treninzi izgledaju? Vidjeli smo da ponekad planinariš noseći svoje klince na leđima umjesto ruksaka…

Treniram savladavajući 5 – 8 000 metara visinske razlike tjedno. Najčešće trčim, skijam ili bicikliram. Moja najomiljenija trening destinacija je planina, a kada nemam vremena za dugi trening, idem na klizalište i igram hokej!

 

Koliko često godišnje imaš svoje visokogorske projekte i koji ti je najdraži? Kako se u to uklopio Dynafit?

Vrlo je teško, ponekad i nemoguće držati balans između posla, obitelji i treninga. Vrijeme mi je vrlo važan resurs i kao visokogorac, poslovni čovjek i otac troje djece moram smisliti kako da zadovoljim sve. Vrijeme je jedan od najvećih luksuza današnjice. Ako želiš stići na sve što želiš, vrlo je važno napraviti selekciju i biti svjestan toga što sve možeš preskočiti. Umjetnost smanjenja rizika, reduciranja vremena i intenziteta povezanosti s ljudima za mene su vrlo važne komponente. Na ekspedicije odlazim svake druge godine i teško mi je reći koja mi je najdraža, svaka pruža drugačije izazove i odvija su o drugačijem prirodnom i kulturnom okružju.

Misliš li da je kultura outdoor sportova uzela maha u Njemačkoj danas, koliko su daleko planine od tvog grada?

Živim južno od Munchena, dakle Alpe mi nisu daleko. Kao menadžer tvrtke Dynafit esto sam na terenu, a to su planinu u trokutu Muchen-Salzburg i Bolzano. To je super jer mogu odrađivati treninge prije ili nakon posla, a to znači da sam sretna osoba jer sam upotpunio profesionalno zanimanje sa sportom kojeg obožavam. Što se tiče trendova outdoor sportova u zapadnoj Europi pa i Njemačkoj, sve više se primjećuje klasterizacija, tj. svijet outdoor sportova postaje sve više specijaliziran. Ne sjećam se da je ikada u planini bilo toliko mladih kao danas i da su bili toliko dobro opremljeni. Outdoor sportovi postali su trend za sve generacije, svojevrstan kul društveni pokret. Klasično planinarenje mladi su uvijek smatrali nečim smrtno dosadnim, no uvođenjem sportskih disciplina to se promijenilo.

 

Kakav ti je posao, kako točno zarađuješ za život i što još radiš?

Menadžer sam u tvrtki Dynafit koja je svjetski lider u proizvodnji opreme za turno skijanje. Počeo sam raditi ondje kao 25-godišnjak, dok sam bio član reprezentacije. Taj sport je bio vrlo konzervativan, pomalo aseksualan i Dynafit je bila mala kompanija. Njihova vizija je bila izgraditi brend koji prezentira turno skijanje na jedan novi, dinamični način – i to je Dynafit također i danas!

Da li tvoji klinci vole ići s tobom u planine, koliko ti znači podrška obitelji u ovom što radiš?

Imam dva sina od 8 i 4 godine, te kćer koja ima 2. I ne, nije lako nagovoriti ih da pođu sa mnom, ali ovaj najstariji sin sve češće želi da ga povedem. Ove godine ćemo ići na prvu turno ski turu, pa me zanima kako će mu se to svidjeti. Siguran sam da hoće, no ovi drugih dvoje su još premakli da bi shvatili što točno radim. Ovaj najstariji sin stalno me zapitkuje kad ću na Everest.

 

Kako si došao na ideju da kreneš na Damavand od razine mora?

Prijatelji su mi pričali o Iranu i Damavandu, a ja uvijek volim malko začiniti stvari i tako se rodila ideja da krenem od razine mora. Prije nekoliko godina ispenjao sam Olimp u Grčkoj od razine mora, no on je vrlo blizu obale.

Koji je bio najteži dio ekspedicije i kako si se osjećao kad si stigao na vrh? Da li si znao da je veliki Reinhold Messner bio ondje početkom 70-ih, također u travnju, te zbog teških vremenskih uvjeta nije ispenjao Damavand? Nikada se više nije vraćao i rekao je da mu je to mrlja u karijeri.

Najteži dio mi je bila vožnja bicikla, krenuo sam usred noći iz grada Mahmudabad koji se nalazi oko 160 km od Damavanda. S obzirom da je zima 2017. bila prilično jaka i puna snijega, neprestano sam se bavio turno skijanjem sve do proljeća 2018. godine. To znači da nisam vozio bicikl više od 6 mjeseci i imao sam već u samom startu velike bolove u stražnjici i leđima. Moj bicikl bio je nov i nisam bio naviknut na njega. Velika podrška bio mi je partner Alex koji me bodrio, a čim sam sišao s bicikla i krenuo na uspon pješice, bio sam u svom elementu. Na samom usponu imao sam odlično vrijeme i osjećaj dosezanja vrha bio je nešto neopisivo!

 

Iran ima negativan imidž i sam spomene te zemlje kod mnogih budi neke crne asocijacije. Kakvi su tvoji dojmovi?

Ljudi su izrazito prijateljski nastrojeni i uvijek sam se osjećao sigurno. Mnogo toga je stvar percepcije. Jedan Iranac mi je rekao da je na vijestima čuo da terorističke napade u Njemačkoj i pitao me da li je Njemačka sigurna zemlja – prvo sam se smijao, a onda se zapitao kada sam uopće čuo da se teroristički napad dogodio u Iranu? Ma, svakom preporučujem da posjeti Iran!

Za kraj, da li radiš na nekom novom projektu, nekom novom „od mora do vrha“?

Imam mnogo ideja koje neću otkrivati, ali nijedna nije „od mora do vrha“! No, otvoren sam za bilo kakve prijedloge!

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.