Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
5 vrhova iznad 4000 metara za 7:45:44
(Rejting 0 od 5)
Planinsko trčanje
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 20 Kolovoz 2015 17:05

Švicarski alpinist i trkač, član Adidas Outdoor tima Andreas Steindl (26) ostvario je ono što većina ljudi smatra nemogućim: pretrčao je 30.66 kilometara od Zermatta do Saas Fee, pri tom  prešao pet vrhova s preko 4000 metara visine, uključujući i najviši Dom u Švicarskoj, u vremenu koje ulijeva strahopoštovanje čak i većini iskusnih planinskih vodiča. 

Za 4,014 metara vertikalnog uspona preko terena bez označenih putova, ledenjaka i izloženih grebena, djelom staza koje nose oznaku težine III+/IV, Steindlu je trebalo samo 7 sati, 45 minuta i 44 sekunde.

Noć prije svog brzinskog rekorda Andy Steindl je bio nervozan. Mišići su mu bili upaljeni od posljednjeg trčanja, no kako je u 2:55 iskoračio iz  kuće dobio je samopouzdanje.  Sa slušalicama u ušima i pjesmom "Run Boy Run" od Woodkida, odjeven u trkače hlače, laganu majicu i tenisice, s laganom jaknom u ruksaku, čeonom lampom, rukavicama, sunčanim naočalama, derezama, laganim cepinom, 3 Carbo bara i izotoničnim napitkom krenuo je po rekord.

 

Steindl je odrastao u Zermattu, okružen s 38 četritisućnjaka. Njegov otac planinski je vodič, a majka strastveni amaterski planinar. U dobi od 14 godina odradio je svoj prvi 4000metarski uspon na Matterhorn. Dvanaest godina kasnije, on je planinski vodič koji je stajao više od 80 puta na vrhu ove kultne planine.

Steindl drži brzinski rekord za uspon na Matterhorn iz Zermatta (2h57). Penjanje na taj vrh je nešto kao trening za ovog strastvenog planinara, kojemu su planine igralište, ljeti i zimi. U 2013. godini, Steindl je sa švicarskom reprezentacijom osvojio Svjetsko prvenstvo u planinarskom skijanju. Voli brze uspone i silaske, zadovoljan da ih što više može obavit u jednom danu. 

To objašnjava kako je 26-godišnjak došao na ideju prijeći pet 4000metara visokih vrhova u nizu.
"Ovaj projekt evoluirao je jer imam priliku gledati Taeschhorn i Dom iz svoje kuće, dvije lijepe piramide koje svijetle na večernjem suncu", objašnjava. "Bio sam nestrpljiv popeti ih, ali silazak s Doma je vrlo zahtjevan. Htio sam pronaći siguran put u dolinu, jer sam tu na svome. Izabrao sam put preko pet vrhova Alphubel (4,206m), Taeschhorn (4,491m), Dom (4,545m), Lenzspitze (4,294m) i Nadelhorn (4,327m)."

 

U ljeto 2013. godine, Steindl je uradio ovaj spektakularan prijelaz prvi put za nevjerojatnih 9 sati i 3 minute. Od tada je čekao priliku da ponovi svoju 5-vršnu turneju i obori vlastiti rekord.

"Mnogi čimbenici moraju doći zajedno da bi se mogao realizirati ovaj projekt", kaže Steindl. "Uvjeti na planini moraju biti savršeni. Izloženi grebeni moraju biti bez snijega, a istovremeno se inje mora dobro zamrznuti, što je razlog zašto sam startao noću. Vrijeme mora biti dobro i moram biti u izvrsnoj formi, i fizički i psihički. " 

Trebalo je čekati dvije godine za savršen dan. Ovaj put, dopustio je da ga prati helikopter.
"Naravno da sam prije svega ovaj projekt napravio za sebe", ističe Steindl ", ali nadam se da ovim snimkama vrhova mogu potaknuti ljude da izađu iz svojih dnevnih soba i krenu istražiti planine." 

Nakon što je sat crkve u Zermattu pokazao 3:15, Andy Steindl uključio je svoju štopericu i otrčao u mrak. Prvi sat i pol kretao se pješačkom stazom kroz šumu do Taeschalp, a zatim dalje do Taesch kolibe, gdje većina planinara započinje svoje uspone na Alphubel ili Taeschhorn. Kada je došao do ledenjaka na Alphubeljoch, sunce je izašlo. Stavio je svoje dereze i krenuo preko leda. Na vrhu Alphubel, njegove prve kontrolne točke, bio je 22 minuta prije planiranog vremena, a na vrhu Taeschhorn već je stekao prednost od 41. minutu. Kamermani u helikopteru imali su težak zadatak, uočiti maleno ljudsko biće u monumentalnom pejzažu. Uspon iz Taeschhorn na Dom je ono što je Andyu zadavalo najviše briga.

"Grebenska stijena je vrlo krhka. Rizik je velik i morao sam biti vrlo fokusiran“, kaže on.

 

Ipak dionicu s Taeschhorna na Dom uspio je preći za 1 sat i 5 minuta. Prilikom prolaska preko glečera Lenzjoch, prošao je kraj mnogobrojnih planinarskih naveza ostavljajući planinare osupnute brzinom silaska. Nakon 6 sati i 7 minuta Andy Steindl stoji na vrhu četvrtog vrha, a nakon 6 sati i 37 minuta već je na posljednjem, petom. Od vrha Nadelhorn do crkvenog trga u Saas Fee, on je već za sat i devet minuta. Iscrpljen sjeda na crkvene stube i zaustavi vrijeme: 7:45:44. 

"Naravno da sam htio biti brži nego prošli put, ali imao sam osjećaj da nisam baš  sposoban kao što sam bio prije dvije godine. Samo sam htio napraviti svoje najbolje vrijeme, ali ovakvo nisam očekivao. U početku sam mislio da je moj sat neispravan. Ovo je bio nevjerojatan dan za mene, umoran sam, ali zadovoljna i sretan."

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.