Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Uzbudljivo i neizvjesno na 1. Orienteering triangle
(Rejting 0 od 5)
Orjentacijsko trčanje
Autor: Darko Duhović   
Subota, 02 Lipanj 2007 19:36
Posebnu draž natjecanju dala je borba za ukupnog pobjednika – najsvestranijeg orijentacista koji je morao nastupiti na svim utrkama te osvojiti najviše bodova po posebnoj tablici bodovanja koju je priredio organizator.
Prošlog vikenda u organizaciji Orijentacijskog kluba „Međimurje“ i njegovih udruga partnera organizirano je i provedeno jedinstveno multidisciplinarno orijentacijsko natjecanje u Hrvatskoj. Natjecanje je to iz kalendara Hrvatskog saveza za orijentacijsko trčanje i po mnogočemu se razlikovalo od ostalih natjecanja orijentacijskog sporta. U samo dva dana natjecatelji su mogli omjeriti snage u 3 discipline orijentacijskog sporta: Orijentacijskom trčanju, Orijentaciji sa brdskim biciklima (MTB-O) i Preciznoj orijentaciji (PRE-O).

Za samog organizatora ovo je bio dodatni organizacijski izazov jer je OK Međimurje po prvi puta organizirao MTB-O i PRE-O trke.
Raspored utrka bio je slijedeći:
26. 05. u 11:00 – Orijentacijsko trčanje – Sprint : Sveti Juraj na Bregu
26. 05. u 16:00 – Precizna orijentacija : Čakovec
27.05. u 10:00 – Orijentacija sa brdskim biciklima – Sprint : Varaždin, Dravski park
27.05. u 14:30 – Orijentacijsko trčanje – Sprint : Varaždin, Graberje

Sve utrke imale su karakter službenih natjecanja i bodovale su se za lige i kupove, a neke su bile i državna prvenstva. Tako se utrke sprinta u orijentacijskom trčanju boduju za Sprint kup Hrvatske, natjecanje u preciznoj orijentaciji boduje se za zajedničku slovensko-hrvatsku ligu, dok je utrka u MTB-O sprintu bila hrvatsko i slovensko državno prvenstvo te ujedno i utrka za slovensko-hrvatsku MTB-O ligu.

Organizatori su za ovu sportsku manifestaciju priredili čak 3 nove orijentacijske karte što je postalo uobičajeno za natjecanja koja organiziraju. Tako su nacrtane karte Sveti Juraj na Bregu 2, Varaždin – Graberje i Dravski park – Varaždin (MTB-O). U samoj organizaciji utrke sudjelovalo je desetak osoba, a veliku pomoć organizator je imao od strane lokalnih općina, sponzora te orijentacijskih klubova Ris i Vihor. Na natjecanju je korišten elektronski SI sustav mjerenja vremena a nastupilo je oko 150 sudionika u svim dobnim kategorijama.

Posebnu draž natjecanju dala je borba za ukupnog pobjednika – najsvestranijeg orijentacista koji je morao nastupiti na svim utrkama te osvojiti najviše bodova po posebnoj tablici bodovanja koju je priredio organizator.


Orijentacijsko trčanje – 1. trka za Sprint kup Hrvatske
Utrka se održala na novoj karti Sveti Juraj na Bregu 2. Ustvari je to proširena karta Sveti Juraj na Bregu na kojoj se i prošle godine trčala utrka za Sprint kup Hrvatske. Postavljač staze je maksimalno iskoristio novi dio karte kako bi utrku učinio zanimljivijom. Vrijeme nas je poslužilo, a natjecanje je počelo u 11:00. Natjecatelji su došli iz svih krajeva lijepe naše (Zagreba, Delnica, Rijeke, Bjelovara, Samobora, Lokvi) a obradovali su nas i gosti iz Slovenije i Španjolske. Ovaj sprint karakterizirala je njegova „šumska“ priroda jer je većina staze prolazila kroz šumsko područje, dok je cilj bio u prekrasnom ambijentu dvorišta Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

U najjačoj seniorskoj kategoriji M21 bila je postavljena staza dužine 2110 m sa 125 m uspona i 20 kontrolnih točaka. Pobijedio je Andrej Barić iz OK Ris – Delnice kojemu je ovo bila već šesta trka sprinta za redom u našoj organizaciji, koju je pobijedio. Drugoplasirani je sa 8 sekundi zaostatka bio „domaći dečko“ Damir Klobučarić koji nastupa za OK Bjelovar, dok je odličnu utrku trećim mjestom okrunio Mladen Vukmanović iz OK Kapela – Zagreb.

Kod žena je u najjačoj kategoriji Ž21 pobijedila Vinka Kvočić iz OK Kapela, drugoplasirana je bila Ivana Gobec iz OK Vihor – Zagreb, dok je treća bila Andrea Tusić iz OK Lokve.

Svi rezultati ove utrke mogu se naći OVDJE.

Za istaknuti je i odlična utrka članova OK Međimurje – Branka Crljenice koji je sa minutom prednosti pobijedio u M35 kategoriji, treće mjesto Deana Ciganovića u istoj kategoriji, te izvrsno prvo mjesto Mihaele Kočile koja je na domaćem terenu pomela konkurenciju u kategoriji Ž16 i ostavila drugoplasiranu čak četiri i pol minute. Mihaela je svoj potencijal pokazala već prošle godine kada je u istoj kategoriji postala državna prvakinja na duge staze, a ovim rezultatom je, nakon nešto malo više od godine dana bavljenja orijentacijom, postala respektabilni natjecatelj koji ozbiljno kuca na vrata kadetske reprezentacije i pred kojom je lijepa orijentacijska perspektiva.

    
Precizna orijentacija  (PRE-O) – natjecanje za Slovensko-Hrvatsku PRE-O ligu
Još su kontrole bile u šumi kad su organizatori krenuli na novu destinaciju – Perivoj Zrinskih u Čakovcu gdje se je odvijalo natjecanje u drugoj disciplini orijentacijskog sporta – preciznoj orijentaciji (PRE-O).

Precizna orijentacija jedna je od 4 službene discipline orijentacijskog sporta pod okriljem IOF-a (Međunarodnog orijentacijskog saveza). U preciznoj orijentaciji snaga i brzina nisu odlučujuće pa se svi natjecatelji mogu ravnopravno natjecati bez obzira na dob, spol ili fizičku sposobnost. Zato se u ovoj disciplini i osobe s invaliditetom mogu natjecati zajedno sa svima ostalima. Jedina podjela na kategorije postoji prema iskustvu natjecatelja: E (elita), A, B i N (početnici).

Zadatak natjecatelja je precizno pročitati orijentacijsku kartu te odrediti koja od nekoliko zastavica na terenu odgovara kontrolnoj točki zadanoj na karti. Na mjestu jedne kontrolne točke može biti postavljeno od 1 do 5 zastavica, a one se, gledano s mjesta odluke s lijeva na desno, označavaju slovima A, B, C, D i E. U kategorijama iskusnijih natjecatelja (E, A, B) točan odgovor može biti i da niti jedna zastavica na odgovara zadatku na karti (tzv. "nulti" ili "Z" odgovor).

Klasična kontrola sastoji se od 1 do 5 zastavica na terenu . Natjecatelj se smije kretati svim dozvoljenim putovima oko kontrolne točke te treba odrediti koja zastavica odgovara onoj u centru kružnice na karti s pripadajućim opisom. Redoslijed zastavica (A-E) gleda se sa zadanog mjesta odluke na putu.

Postoji i kontrola s više opisa. Na terenu je tada postavljena 1 zastavica, a na karti postoji nekoliko opisa kontrola označenih slovima A do E. Potrebno je odrediti koji opis odgovara zastavici na terenu. Kod ovog tipa zadatka nema nultih odgovora. Kao odgovor bilježi se slovo uz odabrani opis kontrole.

Vremenska kontrola je najzahtjevnija kontrola. Sudac na toj kontroli natjecatelju daje usjeverenu kartu s jednom ucrtanom kontrolnom točkom i njenim opisom te mjeri vrijeme potrebno za odgovor. Raspoloživo vrijeme je 60 sekundi. U slučaju pogrešnog odgovora ili isteka vremena, na ostvareno vrijeme dodaje se još 60 sekundi. Priznaje se samo prvi odgovor. Za vrijeme rješavanja zadatka natjecatelj se ne smije micati s mjesta odluke. Na vremenskim kontrolama nema nultih odgovora, osim ako organizator to izričito ne najavi prije natjecanja. Točni odgovori na vremenskim kontrolama zbrajaju se u ukupni rezultat. U slučaju istog konačnog zbroja bodova kod dva ili više natjecatelja, bolje plasiran je onaj koji ima manje ukupno vrijeme na vremenskim kontrolama.

Za vrijeme natjecanja natjecatelji se smiju kretati isključivo putovima i to onima po kojima mogu nesmetano ići i natjecatelji u invalidskim kolicima.


Rješavanje zadatka
Natjecanje je počeo u 16:00 sati na karti Perivoj Zrinskih – Čakovec koja je za ovu svrhu dorađena i podešena za zahtjeve ove discipline. Natjecatelji su bili uglavnom iz klubova koji su se već prije podne natjecali na prvoj trci, a za istaknuti je posjeta natjecatelja iz OK Trzin – Slovenija koji posebno njeguju ovu disciplinu orijentacije te u svom sastavu imaju i ponajboljeg svjetskog natjecatelja – Krešu Keresteša, četvrtog sa prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva. Sve staze bile su dužine 1300 metara i vremenskog limita od 80 minuta. Broj zadataka i njihova težina razlikovala se u zavisnosti od jačine kategorije. Bile su postavljene i dvije vremenske kontrole neposredno uz dvorac Zrinskih, a ugođaj same trke dodatno je podizao lijepo uređeni perivoj te dodatni sportski sadržaji koji su se odvijali u susjedstvu povodom Dana grada Čakovca. Sa 40 tak natjecatelja, ovo je ujedno bilo i jedno od najmasovnijih (ako i ne najmasovnije) natjecanje u ovoj disciplini u Hrvatskoj.

U najjačoj kategoriji PRE-A bilo je postavljeno 15 zadataka od kojih su dva bila vremenska. Najhladniju glavu Imao je Dalibor Perković iz OK Vihor koji je netočno odgovorio samo na prvi vremenski zadatak dok je ostalo riješio točno. Drugoplasirani je bio Tomislav Varnica iz OK Vihor sa 13 točnih odgovora, dok je treći bio jedan od favorita – Krešo Keresteš kojemu je drugo mjesto pobjeglo za 1 sekundu dužeg zadržavanja na prvoj vremenskoj kontroli za razliku od drugoplasiranog.

U PRE-B kategoriji na svojoj prvoj PRE-O utrci pobjedu je ostvario Branko Crljenica iz kluba organizatora te je tako nakon pobjede u M35 u prvoj trci najavio kandidaturu za ukupnog pobjednika natjecanja. No slijedile su još dvije utrke i svašta se moglo desiti.  

Svi rezultati ove utrke, kao i zadaci i rješenja, mogu se naći OVDJE.


Orijentacija na brdskim biciklima  (MTB-O) – natjecanje za Slovensko-Hrvatsku MTB-O ligu i Državna prvenstva Slovenije i Hrvatske u MTB-O sprintu
Nakon malo prospavanih noćnih sati, slijedilo je novo iskušenje za organizatora. Po prvi puta u Hrvatskoj je organizirano sprint natjecanje u MTB-Orijentaciji, a organizatoru je ovo bilo i vatreno organizacijsko krštenje u ovoj disciplini. Prema prijavama već se je dalo naslutiti da će natjecanje biti uzbudljivo jer su bili prijavljeni gotovo svi najbolji MTB-O natjecatelji iz Hrvatske i Slovenije.

MTB-O je disciplina orijentacijskog sporta gdje natjecatelji biciklom posjećuju kontrolne točke na terenu određenim redoslijedom u što kraćem mogućem vremenu, koristeći se kartom i kompasom. Kontrolne točke nalaze se na stazama i putovima i samo u nekim iznimnim slučajevima mogu biti i na drugim objektima, no i tada su pristupačne biciklom. Vještina orijentiranja i spretnost vožnje na različitim terenima ovdje dolazi do izražaja. Staza se mora obići s biciklom, bilo vozeći, noseći ili gurajući ga, drugim riječima natjecatelj se ne smije odvajati od bicikla. Vožnja van staza je zabranjena osim ako organizator natjecanja to ne odobri. Obavezna oprema na natjecanju je bicikl i kaciga, a poželjan je i držač sa SI čip koji mora biti pričvršćen za bicikl. Natjecatelji koriste i držač za kartu pričvršćen za upravljač.

Natjecanje je počelo u 10:00 sati na karti Dravski park - Varaždin koja je za ovu svrhu nacrtana na području koje je nekad pokrivala stara orijentacijska karta iz 2001 godine, te je proširena i specijalno dorađena za zahtjeve ove discipline. Natjecatelji su bili uglavnom iz svih Hrvatskih klubova, a za istaknuti je posjeta natjecatelja iz OK Slovenj Gradeca – Slovenija koji posebno njeguju ovu disciplinu orijentacije i koji su se odazvali u velikom broju.

Sa 50-tak natjecatelja ovo je bilo najmasovnije natjecanje brdskih biciklista u ovoj disciplini, a lijepo vrijeme i prirodni ambijent rijeke Drave garantirali su pravu MTB-O feštu.

Biciklisti iz BBK ASI iz Varaždina posebno su se brusili na ovu trku jer je to njihov domaći teren na kojem svaki tjedan voze svoju XC ligu. Kako bi ostvarili službene rezultate, neki od njih su se učlanili u OK Međimurje koji ima pravo registrirati natjecatelje u službenim ligama i kupovima.

Iako bi trebali početi sa najboljima, ovoga puta krenuti ćemo sa „tragičarima“. Jedan od najjačih (ako ne i najjači) varaždinski bajker – Cigrovski Ivan, član BBK ASI i OK Međimurje suvereno je vodio do 16-te kontrole sa čak 2 minute prednosti pred kasnijim pobjednikom, ali je zatim „štancao“ pogrešnu kontrolu te u cilj ušao sa 26 minuta, ali i kontrolom manjka. Razočaranje je bilo veliko, ali je preraslo u dodatni motiv za novim MTB-O izazovima.

Nenad Lovrec iz OK Vihor, jedan od najjačih hrvatskih MTB-O bajkera, imao je također odlično vrijeme, ali je zaboravio očistiti čip na startu, te je sukladno pravilniku morao biti diskvalificiran. Pošto je Neni ovo postalo uobičajena pojava, OK Međimurje će o svom trošku izraditi baner za startni koridor na kojem će pisati „NENO OČISTI ČIP“.

Treći tragičar bio je Branko Crljenica iz domaćinskog kluba koji je čekao na posuđeni bicikl, pa je zatim brzo montirao nosač za kartu te je u zadnji čas stigao na cilj i u žurbi uzeo kartu krive kategorije. Umjesto Veterana uzeo je Elitu. I sa takvom kartom odvezao je odličnu trku te je na kraju imao i peto vrijeme u Eliti, ali ga je organizator morao diskvalificirati jer je vozio pogrešnu stazu. Ovime si je Branko uvelike umanjio izglede za ukupnu pobjedu na natjecanju.

A sada oni najbolji:
U najjačoj muškoj kategoriji bila je postavljena staza dužine 8160 m, a pobijedio je Grega Raj iz OK Slovenj Gradec koji je postao i slovenski prvak u MTB-O sprintu. Drugi je bio Vedran Berković iz OK Kapela sa skoro 4 minute zaostatka, ali je ujedno postao i hrvatski prvak u MTB-O sprintu. Treće mjesto osvojio je Alen Čoderl iz OK Slovenj Gradec.

Pobjednici muške elite
U najjačoj ženskoj kategoriji bila je postavljena staza dužine 6580 m, a na iznenađenje svih prvo mjesto sa čak 5 minuta prednosti ispred drugoplasirane osvojila je članica BBK ASI iz Varaždina – Ivana Hausknecht, koja nažalost nije postala i državna prvakinja pošto nije licencirana vozačica. No to nikako ne umanjuje njen uspjeh, jer je Ivana okusila MTB-O prvi put na jednom službenom natjecanju, a natjecateljsko područje joj baš nije poznato kao ostalim ASI-jevcima pošto živi u Zagrebu. Nadamo se da će svoj potencijal potvrditi i na budućim MTB-O trkama. Drugoplasirana je bila Maja Štalekar iz OK Slovenj Gradec čime je postala državna prvakinja Slovenije, dok je državna prvakinja Hrvatske postala trećeplasirana Vinka Kvočić iz OK Kapela – ponajbolja hrvatska orijentacistica.

I u ostalim kategorijama je bilo zanimljivo, a svi rezultati ove utrke mogu se naći OVDJE.


Orijentacijsko trčanje – 2. trka za Sprint kup Hrvatske
Dvodnevno natjecanje završavalo je ovom trkom. Utrka se je održala na novoj karti Varaždin - Graberje. Ova karta nastavlja se na kartu Varaždin – Stari Grad i sa njom čini jednu prirodnu cjelinu. Startni prostor ponovo je bio u blizini varaždinskog starog grada, a natjecatelji su ponovo u početnoj etapi jurišali na gradske bedeme. Ciljni prostor nalazio se u ambijentu novouređenog parka ispred sportske dvorane Graberje. Vrijeme je još uvijek bilo lijepo, malo ugodnije za trčanje nego dan ranije, a natjecanje je počelo u 14:30.

Osim natjecatelja iz gotovo svih hrvatskih klubova, imali smo i dalje goste iz Slovenije, ali i iz Škotske. Ovaj sprint karakterizirala je njegova „gradska“ priroda jer je cijela staza prolazila gradskim parkovima i ulicama.

U najjačoj seniorskoj kategoriji M21 bila je postavljena staza dužine 2490 m sa 15 m uspona i 23 kontrolne točke. Pobijedio je Damir Klobučarić iz OK Bjelovar, te tako prekinuo dominaciju Andreja Barića na sprint utrkama OK Međimurja. Drugoplasirani je sa 16 sekundi zaostatka bio legenda hrvatske orijentacije Tihomir Salopek iz OK Ris, dok je trečeplasirani bio Iztok Rojc iz OK Polaris – Ljubljana, Slovenija. Ukupni pobjednik oba sprinta u orijentacijskom trčanju postao Damir Klobučarić, drugi je bio Andrej Barić, a treći Tihomir Salopek.

Kod žena je u najjačoj kategoriji Ž21 pobijedila Ivana Gobec iz OK Vihor , drugoplasirana je bila Mirna Jasprica iz POK Torpedo – Rijeka, dok je treća bila Gobec Neda iz OK Vihor. Tragičarka ove kategorije bila je Vinka Kvočić koja nije zadržala koncentraciju na cilju te promašila posljednju kontrolu. Tako je ukupna pobjednica oba sprinta postala Ivana Gobec, druga je bila Tusić Andrea iz OK Lokve, a treća Neda Gobec oz OK Vhor.

Za spomenuti je i borba u M35 kategoriji gdje je Nenad Lovrec napokon bez ičije pomoći očistio čip i pobijedio za 2 sekunde Branka Crljenicu. Međutim, boljom prvom trkom, Branko je sačuvao ukupnu pobjedu u sprintu i osvojio neophodne bodove za ukupnu pobjedu na natjecanju.

Mihaela Kočila iz OK Međimurje je na veliko iznenađenje ponovo pobijedila u Ž16 kategoriji iako ovo nije bio njezin domaći teren. Realno je i konkurencija bila nešto slabija no prvi dan, ali to ne umanjuje vrijednost njene ukupne pobjede u ovoj kategoriji.
 
Nakon utrka organizatori su prebrojavali bodove za ukupnog pobjednika natjecanja te je matematika pokazala da je ukupni pobjednik i najsvestraniji orijentacist sa 50 bodova postao Branko Crljenica iz OK Međimurje. Branko je tako usprkos nepažnji na MTB-O utrci uspio pobijediti i osvojiti vrijednu nagradu organizatora – unikatnu tvorevinu našeg umjetnika Šafran Silvia – iscrtane tri boce sa orijentacijskim motivima na kojima su prikazane tri orijentacijske discipline. Boce su naravno bile i popunjene autohtonim vinčekom.

Međutim, za istaknuti je i drugo mjesto u ukupnom poretku „malog“ Luke Mihaljevića sa 49 bodova, a koji će sigurno osvajati još brojne nagrade u budućnosti. Isto tako, ponosni otac Nenad Mihaljević je svojim trećim mjestom i sa 48 bodova dokazao da najsvestraniji orijentacisti u stvari stanuju u obitelji Mihaljević. Za spomenuti je i da je OK Vihor zasigurno najsvestraniji orijentacijski klub u Hrvatskoj što su dokazali sa svojih 11 natjecatelja koji su ušli u konkurenciju za osvajanje naslova od njih 14. Rezultate natjecanja možete naći OVDJE.

Najbolji natjecatelji su nakon završene svake discipline dobili medalje i priznanja, a prvi i nagrade sponzora. Tako su natjecatelji u „punoljetnim“ kategorijama dobivali butelju vina iz vinograda obitelji Tkalec, dok su oni mlađi dobivali „butelje“ prirodnog voćnog soka obitelji Tkalec.

Tako je završeno još jedno orijentacijsko natjecanje u organizaciji OK Međimurja iz Selnice. Hvala svima koji su pohodili ovu manifestaciju i vidimo se na našim slijedećim utrkama.

__

Ovdje pročitajte:: Orijentacijski vikend u Međimurju iz kuta Vihoraša.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.