Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Drugi Sarajevski polumaraton
(Rejting 5.00 od 5)
Cestovno trcanje
Autor: Kenan Mlinarevic   
Četvrtak, 25 Rujan 2008 00:06

Prepao sam se da će kiša ozbiljno shvatiti i ovaj polumaraton. Prehladno je bilo na startu, 7 stepeni. Na cilju je bilo mnogo toplije, čak 8 stepeni. Zna ponekad, taj septembar i da se dobro našali. Na svu sreću, sve ostalo je bilo vrlo, vrlo ozbiljno.


 
Start je označen, baš kako je i najavljeno, točno u 10:00 sati. 240 natjecatelja. Promet zaustavljen duž čitave staze. Veliki broj mjesta sa vodom i okrijepom. Mnogo Sarajlija duž staze davalo je podršku takmičarima. Eh da je bilo ljepše vrijeme…
 
Na stazi vrlo uzbudljivo. Gotovo sva značajnija imena iz regiona (osim Slavka Petrovića), bila su u konkurenciji. Kod muškaraca, dvojac Đuro Kođo i Goran Stoiljković do samog cilja su vodili veliku borbu za pobjedu… Crnogorac Jasmin Mujanović je prijetio i na zadnjem blagom usponu pred Zetrom, gotovo i stigao vodeći dvojac… Međutim, u sprinterskom finišu, Đuro Kođo je prvi stigao.. bravo.. vrijeme: 1:07:17


 
Kod žena, prva je stigla Lucija Kimani, bosanskohercegovačka olimpijka, vrijeme 1:14:44. Drugoplasirana je stigla Ana Subotić, a treća Sanja Stolić. Obje iz Srbije.
 
Organizacija trke je bila vrlo dobra… Nekoliko manjih propusta (loša organizacija u cilju, kasno proglašenje pobjednika, pojedine sporije takmičare nitko od organizatora nije dočekao u cilju) je sasvim normalno za ovaj nivo organizacije. Dešava se… Biće bolje iduće godine..Suorganizatori utrke, koja je održana u povodu obilježavanja 22. septembra - "Dana bez automobila", bili su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo, u suradnji sa Ambasadom Republike Francuske u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Udruženjem građana Marathon, Atletskim savezom BiH, te atletskim klubovima Bosna i Slavija.

Sve u svemu, bio je to jako lijep dan. Nakon mnogo godina, ponovo sam prošao nekim ulicama ovog magičnog grada. Gledao sam kolonu trkača kako polako, nježno, tiho, klizi Sarajevom. Pitao sam se, da li je moguće, u dvadesetak lijenih godina, nagurati toliko dobrog i lošeg na leđa ovog grada.
Ipak sam sretan jer njegov pješčani sat troši kao i ranije...
 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.