Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Oslobodite nam vesla okova trošarine
(Rejting 5.00 od 5)
Seakayaking
Autor: Ernest Kiseljak   
Srijeda, 04 Studeni 2009 06:24

 

Što je sljedeće, trošarina na bicikle?! Na kajake, naime, prema novom zakonu - ide još i trošarina, što će većinu sportaša natjerati da za kupovinom potegnu preko granice, a ne bi bilo čudno da mnogi i odustanu od pomisli na kajakarenje.

Vlada Republike Hrvatske je 01.08.2009. promjenila Zakon o trošarinama na plovila, novom je  kategorizacijom plovila na koja se plaća trošarina zahvatila sve vrste plovila uključujući veslačke čamce, kajake, kajake na napuhavanje, kanue i sva ostala sportska plovila na vesla. Tim je aktom ustvari napravljen suprotan učinak od onog kojim je ta promjena prezentirana u medijima. Umjesto onih bogataša s jahtama koje je ova trošarina trebala pogoditi, pogođeni su sportaši kojima je ova trošarina okov na vesla i na žalost gura ih da švercaju kajake i veslačke čamce iz Slovenije.

Obrazloženje:
Već se od ranije na kajake, kanue i posebno kajake na napuhavanje plaćala uvozna zaštitna carina (koja na kraju priče štiti slovensko tržište) u visini od 8% do 12%, a na to je sada dodana trošarina u visini od 13% i na sve to plaćamo 23% PDV (koji je sam po sebi 3% viši od onog u Sloveniji). Nova trošarina je ubila prodaju kajaka u Hrvatskoj. Oni najzagriženiji koji ipak žele kajak, švercat će ga iz Slovenije, dok će većina odustati od kupovine tako skupog rekvizita.

Ovo je peticija kojom molimo Vladu Republike Hrvatske da ne ubija razvoj sportova na vodi, ovakvim nesmotrenim potezima. Donesite pravu odluku i ukinite trošarinu na kajake i sportske veslačke čamce, dajte mladima izbor, nije nogomet jedini sport.

Apeliramo na sve sportaše da nam se pridruže i podrže ovu peticiju, jer, što je sljedeće trošarina na bicikle?!

Pošaljite nam svoj mail s naslovom «Za peticiju protiv trošarine na kajake»  na E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
U mailu nam pošaljite: Ime i Prezime, Adresu stanovanja...

Ako skupimo dovoljan broj mailova organizirat ćemo javno potpisivanje peticije u službenom obliku kako bi istu službeno uputili na adresu Vlade Republike Hrvatske!

Vaši Surfmania-ci

www.surfmania.net

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Komentari (1)
1 Srijeda, 04 Studeni 2009 17:39
Ja sam ostavio i svoj broj mobitela u mailu, pa nek me zovu ako treba.
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.