Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ana Sršen:: Sport ne smije biti ekskluziva pojedinaca!
(Rejting 0 od 5)
Plivanje
Subota, 03 Prosinac 2005 01:00
Naša najbolja plivačica paraolimpijka povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ekskluzivno za Adventure Sport Portal napisala je priču, svoje viđenje sporta i važnosti integriranja djece i osoba s tjelesnim oštećenjem u sport. Ana Sršen je žena i velika sportašica koja je svojim zalaganjem uspjela srušiti mit o osobama s invaliditetom u sportu, uspjela je razbiti niz predrasuda i ograničenja koje naše društvo ima prema osobama s tjelesnim oštećenjem. Ana nam otkriva kako se posebno raduje zimi i snijegu, te se priprema za skijanje. Skija na jednoj skiji i beskrajno uživa u snježnim prostranstvima. "Oštećenje nije ograničenje, u životu se može puno postići snagom volje. Veći invaliditet je predrasuda, nego nedostatak nekog ekstremiteta!" poručuje Ana Sršen. Poslušajmo što nam Ana dalje kaže...
{mosgallery}Kretanje je osnovna biološka potreba svakog živog bića. Da bi se dijete (čovjek) potpuno psihofizički i emocionalno razvilo potrebno je da se kreće. Pogotovo se preporuča kretanje u prirodi. Kontinuirani kumutalivni odlazak i boravak u prirodi utječe na psihomotorni razvoj ličnosti i njegovu samoaktualizaciju kao ljudskog bića.

S obzirom da sve veći postotak populacije obitava u gradovima, smanjuje se konatakt s prirodom i kretanjem. Sustav vrijednosti i kultura kojoj pripadamo ne promoviraju kretanje. Kao posljedica spomenutog nije me iznenadaila statistika koja mi je prije nekoliko mjeseci bila prezentirana na Europskom sastanku mladih u sportu u Rigi. Hrvatska pripada skupini europskih zemalja u kojoj se djeca u najranijoj dobi (14-15 godina) već prestaju baviti sportom, a to je posebno izraženo kod djevojčica. Djeca s poteškoćama ne sudjeluju u sportovima u onoj mjeri u kojoj bi trebali, jer je malo sportskih objekata arhitektonski prilagođeno, a koncepcija sporta koji se nudi bazira se na selekciji i natjecateljskom sportu čije kriterije djeca s posebnim potrebama ne mogu sljediti.

U Finskoj je 77% ljudi uključeno u barem jedan oblik rekreacije, a u Hrvatskoj se kontinuirano rekreacijom bavi manje od 10% stanovništva. Kumutativno kretanje kod djece se smanjilo u odosu na prije 20 godina za više od 50% posto na razini Europe. Ove činjenice su trenutne i na njih se može utjecati!

{mosgallery}S obzirom da se i sama bavim sportom preporučila bih ga svima, da bi bili sposobni voditi zdraviji i aktivniji život. S obzirom da sam zbog svojih sportskih postignuća i životnog stava često bila medijski eksponirana, svjesna sam činjenice da sam velikom broju djece i mladih postala uzor, a posebno onima s poteškoćama. Vjerujem da sam time pomogla u osvještenju da oštećenje nije ograničenje, te da se u životu može puno postići snagom volje. Veći invaliditet je predrasuda, nego nedostatak nekog ekstremiteta.

Plivanje mi je najdraži sport. To je, uz atletiku i gimnastiku, bazični sport, te je jedan od najzdravijih i najmasovnijih sportova uopće. U plivanju tijelo dovodimo u polubestežinsko stanje, a u kretanju sudjeluje čitav lokomotorni sustav. Voda djeluje na neuromotorne receptore osjetilnih stanica, što podražava mozak koji luči hormone koji pozitivno utječu na cijeli organizam. Voda masira naše unutrašnje organe, a plivanjem razvijamo koordinaciju i balans. Svjesni tih i mnogih drugih pozitivnih učinaka nastojim, kroz rad svog kluba, uključiti što više djece i mladih u plivanje.

{mosgallery} U plivačkom klubu Natator od 2002. razvijamo programe obuke neplivača i plivačke škole za djecu s posebnim potrebama. Bilo da se radi o djeci s fizičkim, senzornim, mentalnim ili kombiniranim oštećenjima, moje mišljenje je da se njihovim potrebama ne pridaje uopće ili se pridaje nedovoljna pažnja. Djeca s poteškoćama se također moraju razviti i samoaktualizirati se. Ona imaju iste potrebe kao i djeca koja nemaju poteškoće, samo ona svoje potebe zadovoljavaju na manje ili više drugačiji način. Kao što ni jedno biće nije isto, ili svi smo mi različiti, to se odnosi i na zadovoljavanje naših potreba.

U radu s djecom primjenjujemo standardnu metodu obuke neplivača i Halliwick koncept koji je nastao krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća kao koncept pomoću kojeg su se djevojčice s posebnim potrebama integrirale u grupu neplivača.

Koncept je osmislio James Mc Millan, učitelj plivanja i profesor tjelesnog, koji je radio u Halliwick školi za djevojčice u sjevernom Londonu, prema kojoj je koncept i dobio ime. Postupno, vježbe su počeli proučavati liječnici, ortopedi, fizioterapeuti i fizičari. Zanimala ih je hidrostatika i hidrodinamika oštećenog tijela u vodi, te kako ono pri različitim pokretima reagira. Stvorene su izrazito jednostavne i učinkovite vježbe.

{mosgallery} Glavni princip Halliwick vježbi se bazira na rotacijama tijela oko tri osnovne osi (vertikalne, transverzalne i sagitalne). Znanstveno je dokazano da izvodeći ove vježbe mozak dobiva reverzibilne impulse. Dobivajući reverzibilne impulse, ponavljajući i do 5 000 puta jedan pokret, stvore se nove veze između ganglija u sivoj moždanoj kori koje zaobiđu oštećene stanice i izvršavaju zadatak oštećenih stanica. To omogućuje djetetu ili osobi da izvede pokret kao da ga je uvijek znao izvesti.

Uz obuku neplivača djece s posebnim potrebama, u siječnju ćemo započeti podučavati odrasle neplivače također po Halliwickowu konceptu.

U klubu djeluje i plivačka škola u kojoj djeca s poteškoćama uče 4 plivačke tehnike zajedno sa svojim vršnjacima.

Programom kojeg provodimo u klubu želimo uključiti što više ljudi, osobito osoba s posebnim potrebama u sport, od rehabilitacije i rekreacije do natjecateljskog sporta i davati pozitivan primjer da je integracija moguća i provodljiva.

Sport ne smije biti ekskluziva pojedinaca, bilo da se radi o novcu koji moramo izdvojiti da bi participirali u njemu, bilo da se radi o arhitektonsko neprilagođenim objektima.

www.natator.hr

{mosgallery}* Slijedeći tjedan na Adventure Sport Portalu donosimo životnu priču Mihovila Španje, mladog dubrovačkog plivača koji je kao beba prebolio dječju paralizu. I već kao mali, kaže Mihi, shvatio je koliko život vrijedi i odlučio se boriti! Nakon ekstremno teških uvjeta u kojima je trenirao, a plivao je često po buri i kiši, nakon godina i godina sustavnih treninga i još sustavnijeg degradiranja od strane hrvatskog sporta, medija i inih institucija, nitko Mihiju nije uspio ubiti volju i žar za sportom! Nakon trnovitog puta, Mihovil Španja lani je postigao fantastičan uspjeh, kakav je osim njega samo Janica uspjela ostvariti u povijest hrvatskog sporta - osvaja čak tri olimpijske medalje na Paralimpijadi u Ateni... O Mihiju čitajte slijedeći tjedan...

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.