Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Orlando Duque osvojio "Pupak Svijeta"
(Rejting 5.00 od 5)
Cliff diving
Autor: Tomislav Cvitković   
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2011 18:41

Prvo je natjecanje Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2011. održano ovoga vikenda na Uskršnjem otoku, na lokalnom jeziku zvanom Rapa Nui, kojega lokalno stanovništvo naziva još i „Te pito o Te Henua“ tj. „pupak svijeta“. 

Iako je zbog razornog potresa u Japanu ovome otoku u središtu Tihoga oceana prijetila opasnost od tsunamija pa se dio stanovništva s obale sklonio u više predjele, razorni valovi, srećom, do njegovih obala nisu stigli.

Natjecanje je pratilo 2.000 gledatelja, a deveterostruki svjetski prvak, Kolumbijac Orlando Duque, ostvario je uvjerljivu pobjedu, s više od 40 bodova prednosti pred drugoplasiranim Silčenkom. 

Prije točno sedam mjeseci Duque je pobijedio na zadnjoj postaji sezone 2010., što mu je osiguralo drugo mjesto u ukupnom poretku. Kolumbijac ovim rezultatom nije bio baš sasvim zadovoljan pa je već tada najavio da će u 2011. vratiti naslov. Nakon intenzivnih priprema za predstojeću sezonu, 36-godišnji je Duque svojim nastupom na njenom otvorenju svima pokazao koliko je odlučan u toj namjeri.  Za svoj je posljednji skok na Uskršnjem otoku dobio desetku. „Kad sam skočio, osjećao sam da sam bio vrlo dobar, a kad sam izronio moj su osjećaj potvrdile i ocjene. Sretan sam!“.

 

Na drugo se mjesto plasirao Rus Artem Silčenko, a treći je bio aktualni prvak, Britanac Gary Hunt, čiji premijerni ovosezonski nastup nije bio baš sasvim uvjerljiv.

Od prvoga treninga koji je održan u četvrtak, dvanaestoricu najboljih svjetskih skakača pomno je nadgledala „Manu Tara“. Ova je ptica, jedna vrsta morske čigre, jedna je najvažnijih predstavnica životinjskog svijeta na otoku.  Njezinu važnost dokazuje natjecanje Tangata Manu (čovjek-ptica) koje se prije dolaska kršćanstva na otoku održavalo svake godine. Cilj je natjecanja bio domoći se prvog jajeta koje je te godine snijela Manu Tara. Natjecatelji su morali doplivati do otočića Moto Nui, gdje se jaje nalazilo, te se jajem doplivati natrag na Rapa Nui i donijeti ga do sela Orongo na samome vrhu otoka do kojega se trebalo popeti uz strmu liticu. Pobjednik natjecanja bio bi proglašen čovjekom-pticom (Tangata Manu).

 

Manu Tara se inače rijetko viđa na dijelu otoka gdje je održano natjecanje Red Bull Cliff Diving, pa su stanovnici njezinu prisutnost ovoga vikenda proglasili dobrim znakom, predvidjevši da sigurnost natjecanja, baš kao ni sigurnost lokalnog stanovništva, neće biti ugrožena. Na Uskršnjem je otoku predstavljen i novi format natjecanja pa svaki natjecatelj izvodi tri skoka. Gledatelji su u zaljevu  Mataveri Otay imali priliku vidjeti ukupno 52 skoka, jer je za nastup na Uskršnjem otoku „wild card“ dobio Brazilac  Jucelino Alves de Lima jr., koji je završio na 12. mjestu.

Sljedeća je postaja Meksiko - na poluotoku Yucatan natjecanje se održava 10. travnja.

 

Red Bull Cliff Diving 2011. – Uskršnji otok – rezultati:

1. Orlando Duque (Kolumbija) – 471, 90 bodova

2. Artem Silčenko (Rusija) – 428,80 bodova

3. Gary Hunt (Velika Britanija) – 399, 65 bodova

4. Slava Polješčuk (Ukrajina) – 390,90 bodova

5. Michal Navratil (Češka) – 381,05 bodova

6. Cyrille Oumedjkane (Francuska) – 363,80 bodova

7. Jorge Ferzuli (Meksiko) – 255,90 bodova

8. Steven Lobue (Australija) – 253,20 bodova

9. Hassan Mouti (Francuska) – 244,80 bodova

10. Aleksander Kucenko (Ukrajina) – 244,40 bodova

11. Kent De Mond (SAD) – 234,40 bodova

12. Jucelino Alves de Lima jr. (Brazil) – WILD CARD – 232,90 bodova

13. Alain Kohl (Luksemburg) – 226,45 bodova 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.