Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Po šumama i gorama u New Balansicama
(Rejting 0 od 5)
New Balance
Autor: Veronika Jurišić   
Srijeda, 06 Veljača 2008 01:00
Približili smo se samom kraju Testa tenisica. Uskoro ćemo prikazati kvalitete tenisica i u brojkama. A sad, pred sam kraj, Veronika ima riječ o New Balansicama.
Off-road ili trail modeli se po definiciji odlikuju bogatstvom «ripni» na potplatima izrađenim od specijalnih materijala koji sprečavaju klizanje, stabilnošću, nepromočivošću i tamnijim bojama u skladu s blatnjavim terenima kojima su namijenjeni. No po mnogo čemu se ipak međusobno bitno razlikuju pa treba paziti koje ćete ubosti.New Balance, u trkačkom svijetu, kotira kao popularna firma za trkačku opremu, naročito za tenisice pa tako ni meni ovo nisu prve. Protrčala sam već dosta toga u cestovnim inačicama iz ove obitelji i znam da na godišnjim rang listama popularnosti trkačkih obuvala, koje nastaju kao rezultat popisivanja marki tenisica  koje na nogama maratonaca ulaze u cilj na velikim svjetskim maratonima (da postoje ljudi kojima je to posao!), New Balance redovito stoji bok uz bok sa svjetskim gigantima u ovoj branši. A pobjednici su i prošlogodišnjeg Adventure Sport testa u off-road kategoriji. Sa svim tim na pameti, s užitkom i velikim povjerenjem u brand sam krenula u testiranje.

Off-roadice po definiciji moraju biti čvrste i stabilne, kako bi vas sigurno prevezle preko mokrog i skliskog kamenja, granja i sličnih prirodnih zapreka, a opet dovoljno fleksibilne, da se u njima ne biste osjećali trkački hendikepirano, kao u gojzerici. A već nakon prvih nekoliko treninga po Tuškancu i na Poučnoj stazi iznad Lagvića zaključila sam da i na prvu loptu mogu ustvrditi kako New Balance off road 783 posjeduje oba navedena parametra. Naime, potplata im je definitivno tvrda i bogata ripnama, tako da nećete baš osjetiti svaki kamen na stazi niti otsklizavati niz blatne nizbrdice, ali i dovoljno fleksibilna pa se zbog te tvrdoće nisam osjećala kao u kalupu, što se kod ovog tipa trkačkih obuvala zna događati. Dapače, čak sam si priuštila i nekoliko fartleka, što uzbrdo što nizbrdo, i zaključila da kombinacija stabilnosti i fleksibinosti kod ovog modela ne zadovoljava samo zahtjeve dugih zimskih sporih bazičnih treninga, već i nešto brža naganjanja kroz šumu.Naime, veliki broj (natjecateljski raspoloženih) trkača vulgaris, off road tenisice doživljava kao teške i tvrde te ih koriste gotovo isključivo za treninge, dok se kad žele brzinu i rezultat (čak i na planinskim i kros trkama) okreću laganim cestovnim modelima, glatkih i nepouzdanih potplata. Mislim da s ovim New Balance modelom taj rizik, po noge i glavu, više neće biti potreban. Naime, čini mi se, već nakon prvih bauljanja po Tuškancu, da se ovdje radi o kombinaciji cestovnih i off-road karakteristika – da je ova tenisica istovremeno dovoljno lagana i fleksibilna da ću se s njom moći upustiti u ganjanje osobnog rekorda na nekoj planinskoj trci, ali i dovoljno sigurna da u njoj mogu odguliti pozamašnu kilometražu «po šumama i gorama» ove zime. 

S obzirom na moje (pre)bogato iskustvo s ozljedama opsjednuta sam zaštitnom ulogom tenisice - čak i više nego lakoćom i «brzinom» istih. Zato me kod ovih New Balansica već na prvi pogled, još prije nego sam ih i obula, oduševio stabilni bucmasti petni dio, koji već izgledom (a i u praksi) odaje izvrsnu apsorpciju udaraca, amortizaciju – ključnu karakteristiku svake dobre dugoprugaške tenisice, ali karakteristiku koja se često zapostavlja kod izvan-cestovnih modela. Kako su off-road modeli uglavnom namijenjeni mekoj, neravnoj šumskoj podlozi, često se događa da im je potplat tvrd, kreiran u cilju stabilizacije noge, dok se zračni jastuci ili neka slična (cestovna) tehnologija za apsorpciju i amortizaciju udaraca zapostavlja. E pa, čini se da opet imamo kombinaciju off-road karakteristika i pouzdane «maratonske» amortizacije u području pete. A iz toga proizlazi da je ovo model izvrstan za šumu, ali ako vas dugi trening, planinska trka ili treking dijelom odvede i na asfalt, nećete biti zakinuti za kvalitetu opreme na nogama.Odlučila sam sve navedeno testirati i u natjecateljskoj situaciji, na posljednjoj trci planinskog trkačkog kupa, na Japetiću. Ova se trka većim dijelom vozi po ne prestrmom (više trkačkom nego penjačkom) makadamu. Dakle, terenu koji nije previše zahtjevan što se tiče off-road performansi i na kojem najbolje funkcionira ne preteška, prava trkačka tenisica. New Balance je prošao test. Čak me i ugodno iznenadio. Naime, iako ove tenisice (zbog debljine i širine đona u petnom dijelu i gore-tex materijala) djeluju onako zimski – sigurno i teško – zapravo uopće nemaju dodatnu težinu. Baš su fora ti moderni materijali s kojima možeš postići istu funkciju u manjoj gramaži!

Sve u svemu, na ravnim i bržim dijelovima osjećala sam se jednako ugodno kao i u nekoj od mojih najdražih cestovnih «tenisica za trke». A onda je došao zadnji, meni omiljeni dio ove trke, strmih 20% nagiba po blatnoj šumskoj stazici pokrivenoj lišćem, a pri samom vrhu i snijegom. E tu je za većinu počela klizaonica. A New Balance je opet prošao test. Na terenu koji zahtjeva vrhunske off-road kvalitete – ripne, gumeni đon koji minimalizira otsklizavanje, stabilnost, nepromočivost – zadovoljio je u svim elementima.
Bilo da ste planinsko - trkački fanatik ili vas tek u baznom periodu dugi treninzi odvedu na šumske staze, New Balance off road 783 vas neće iznevjeriti!

___


Cijena New Balance M783BK trail:: 599,00kn.

VAŽNO::
Članovi Adventure Sport Kluba ostvaruju značajnih 15% popusta na ovaj testni model, ali i na sve ostale modele u New Balance dućanima u Zagrebu, Zadru i Splitu. Putokaz za učlanjenje u Adventure Sport Klub je OVDJE.

___

NB tenisice možete kupiti na sljedećim adresama::

NB STORE Zagreb, Petrinjska 6   tel: 01/48 555 00      Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
NB STORE Split, Zadarska 3        tel: 021/346 411       Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
NB STORE Zadar, Madijevaca 8   tel: 023/251-919       Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


___Ako ste propustili, pročitajte::

Janko o New Balance:: Ljubav na duge staze

Veronika o Nike:: Nježne, a grizu k'o pit bull

Janko o Nike:: Budućnost je počela

Višnja & Nike:: Za sasvim drukčiji doživljaj trčanja

Veronika & Woolf:: Lagane, brze, povoljne

Dejan o Woolfu:: Za kratke, brze dionice

Igor o Nike:: Ugodnost iznad svega

Igor o Salomonkama:: Bar da mi nije ličke noge...

Kapović o Woolfu:: Više muzike, manje para

Pravi znalci biraju Asics...

Murix o Nike:: Toliko dobre da mi ih žao trošit...

Murix o NB:: Tenisice za svakog trkača!

Veronika & Salomon:: Vrhunske u svakom koraku

Anamarija o Woolfu:: Idealne za kraće treninge

Dejan o New Balance:: Pružaju jako dobru opću stabilnost

Anamarija:: La sportiva su Jeep Willys među tenisicama

Igor o La Sportivi:: Suvereni vladar neugodnih terena

Dejan o Mizunu:: Savršena za jesenski trening

Anamarija o Salomonkama:: Terenac visoke klase

Veronika o La Sportivi:: Za trčanje bez proklizavanja!

Višnja o Woolf:: Firewoolf rasplamsava maštu

Anamarija o New Balance:: Otporne na udarce

Igor o New Balance:: Kvalitetne tene za realne novce

Višnja o New Balance:: Tenisice koje ruše stereotipe

Kapović o Salomonkama:: Zašto mijenjati...

Tko testira cestovne tenisice?!

Novi krug Testa tenisica!
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.