Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Tri zagrebačka zlata
(Rejting 0 od 5)
Sportsko penjanje
Autor: Tamara Cesarec   
Srijeda, 09 Travanj 2014 20:41

Prve moderne Olimpijske igre otvorene su 6. travnja 1896. godine. Tada, u domovini olimpizma na Periklovom stadionu, osnivač Pierre de Coubertin dosanjao je svoj san i moderna se olimpijska povijest mogla početi pisati. 

Točno 118 godina kasnije, 6. travnja 2014., održano je u Zagrebu, u izvrsnoj organizaciji tima Fothia, na dan koji se od ove godine „premijerno“ obilježava kao Međunarodni dan sporta za razvoj i mir, četvrto kolo iRCC-a.

Mi ćemo nastaviti sanjati san o penjačkom sportu na Olimpijskim igrama, a do tad uživati u uspjesima naših mladih penjača na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

S obzirom da su susjedi u zadnji tren prebacili  natjecanje u Vzhodnoj ligi sa subote na nedjelju, u Zagreb je došlo nešto manje slovenskih penjača, ali su nam se zato pridružili penjači iz BIH koji na ostala natjecanja iRCC-a ne dolaze, kao i neki novi hrabri klinci iz Splita i Zagreba pa je i ovako bilo šareno i zabavno uz dosta novih imena.

U kategoriji U10 F, pošteno su se borile sada male, uskoro velike asice i Lana Bakić (Durango) bila je naša najbolje plasirana predstavnica s osvojenim 7. mjestom, zatim Milla Anđelić (Durango) kao osma (bravo cure, prvo međunarodno natjecanje i odmah u finale!), Ema Petričević (Marulianus) deveta, Lena Opačić (Velebit) na 11. mjestu i Dora Kapović (Durango) na 13. mjestu.

 

U kategoriji U10 M imali smo samo jednog natjecatelja, Jana Mišića (Durango) koji je osvojio odlično 6. mjesto u konkurenciji 14 dječaka. Bravo Jan!

Kategorija U12 F nam je donjela prvo zagrebačko zlato toga dana. Razlike su bile male (grif dva) među prvih 6 djevojčica, Lara Kmoch (Pulfer) na najbolji je mogući način iskoristila prednost domaćeg terena i u svojoj ulaznoj godini u ovoj kategoriji , što ovo čini još vrijednijim rezultatom, osvojila zlato. Na 5. mjestu u toj gužvi našla se Lucija Brkić (Rirockclimbing), Nika Slavica (Durango) na 16. mjestu, a Nola Čuljak (Velebit) na posljednjem, 19. mjestu.

Napomenut ćemo da su u ukupnom poretku Lara Kmoch na 6. mjestu, a Lucija Brkić na 8. mjestu, ali i da je razlika između prvih 7 unutar 40 bodova što znači da će finale u Wolfsbergu biti jako napeto u toj kategoriji jer ima prostora za raznorazna „pretumbavanja“. Kako god bilo, cure su već ostvarile odličan rezultat za ovu godinu.

U kategoriji U12 M, Valentin Mravlinčić (Direkt) ulazi u finale i zauzima 7. mjesto, Niko Rimac (Marulianus) 9. mjesto, njegov klupski kolega Marin Guić (Marulianus) 11. mjesto, a Vilim Jančijev (Durango) ostaje posljednji, četrnaesti. 

Kategorija U14 F je ove godine najbrojnija našim predstavnicama i najtrofejnija, a kako izgleda na podijima ćemo se u iRCC-u zadržati i slijedeće godine jer Pia Čuljak (Velebit) i Vana Piccini (Marulianus) redaju iz natjecanja u natjecanje odlične rezultate u svojoj ulaznoj godini u ovoj kategoriji.

 

Ipak, morat će pričekati slijedeću godinu da Jani Zoraj (Pulfer) „preseli“ u U16, jer je Jani ponovo penjala izvanredno i osvojila još jedno zlato. U finalu Kupa borit će se za prvo mjesto ukupno s Laurom Lammer (Graz,AUT), jer su njih dvije bodovno ostalima dosta odmakle.

Pia Čuljak ovaj put je bila peta, a Vana Piccini šesta. Cijelu sezonu penju bok uz bok, pa su tako i u ukupnom poretku , za 4. mjesto, na 10 bodova jedna od druge.  Ajmo cure!

Martina Futivić (Pulfer) završila je na pretposljednjem, 14. mjestu.

U kategoriji U14 M, Fran Zekan (Velebit) ušao je u finale kao osmi i ostao na tom mjestu, Damjan Škare (Marulianus) lavovski se borio i osvojio 10. mjesto, a Lukas Miholić (Velebit) ostao je petnaesti.

U kategoriji U16 F imali smo samo jednu natjecateljicu, Kaju Javorić (Pulfer), koja je osvojila osmo mjesto u konkurenciji 10 djevojčica, a jednog predstavnika smo imali i u kategoriji U16 M, Karla Čubrića (Pulfer) koji je prvi puta natjecao na međunarodnom natjecanju i ostao ovaj put na posljednjem, sedmom mjestu.

Jedina domaća predstavnica u svojoj kategoriji je bila i Tanja Mravlinčić (Direkt) u H16 F, koja je također ostala na posljednjem, sedmom mjestu.

 

Ostala nam je još kategorija H16 M gdje su penjali naši juniorski reprezentativci Borna Čujić (Pulfer) i Vito Mužević (Rirockclimbing). Borni je to bio prvi izlazak u javnost nakon što je pukla vijest da je popeo famozni 8c smjer Strelovod u Mišjoj peći, pa je skromno crvenjeći se cijeli dan primao čestitke. No to ga nije nimalo smelo i uvjerljivo je odnio pobjedu ,te osvojio treće zlato  za Pulfer taj dan.

Vito Mužević je odličnim penjanjem osvojio 3. mjesto, a Florian Pigac (Pulfer) bio je posljednji, deseti.

Uz tri penjačka zlata i jednu broncu, odličje su zaslužili i organizatori, postavljači, suci, zapisničari ,osiguravatelji i svi ostali koji su pomogli da se natjecanje održi, jer je sve teklo besprijekorno. Ovaj put se poredak jasno posložio nakon finala i bez štoperice, uz smjerove koji nisu nikoga podcijenili (za neke su bili možda malo preteški, ali treba imati u vidu da je ovo međunarodno natjecanje i da standard mora biti u skladu s tim), a organizatori su pokazali i dobru volju i spemnost jer su imali u pričuvi i smjerove za superfinale.

Ovaj put sam izbjegla „meteorološke“ uvode, ali moram sad na kraju reći da nas je i vrijeme poslužilo i nedjelja na zagrebačkom Jankomiru je bila uživancija za sve. 

 

Fotografije su preuzete s www.fothia.hr  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.