Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Penjačka pozitiva na Marjanu
(Rejting 0 od 5)
Sportsko penjanje
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 05 Travanj 2016 10:18

Prije 30 godina u Splitu, točnije na splitskom Marjanu, održano je prvo sportsko penjačko natjecanje u Hrvatskoj, a četvrto u svijetu. Povodom tog, za sport i penjanje velikog jubileja, protekli vikend na Marjanu i u boulder dvorani SPK Marulianusa održano je dvodnevno penjačko druženje u organizaciji SPK Marulianus, HPD Mosor i HGSS- stanica Split.

Prenosimo tekst sa stranica SPK Marulianus uz slike Dina Markića.  

************** 

Rijetko koji grad se može pohvalit tako bogatom i slikovitom penjačkom poviješću ka naš Split i cila ta priča se savršeno ispreplitala cili prošli vikend. 

Penje se dugo u našem gradu ali baš od legendarnog Marjana `86., koje je ka 4.natjecanje uopće, osim naše, dio i svijetske baštine, krenulo se onako frikersko-slobodno-sportski kako i dan danas obožavamo.

30 godina se cila priča polako razvija, ne na brzinu kako to u moderna vrimena ide, nego slikovito i zanimljivo ka u nekom dobrom filmu. Minjale su se generacije jedna za drugom i tipično splitski, svaka je baš za "svoje vrime" mislila da je bilo ono najbolje i neponovljivo, svaka je imala svoje tipične štacije, šeme, lokacije i svaka se trudila na neki način odmaknut od one prethodne i udarit svoj pečat.
 
 

Kad su se nakon 30 godina svi ti pečati skupili imamo jednu prekrasnu penjačku priču grada na savršenom mistu, okruženog kilometrima stine, sa gomilom penjališta...i bouldera i DWSa...i sa uvik aktivnom dvoranskom penjačkom scenom koja je opet posebna priča.

Sve ovo se moglo osjetit u nedilju na Marjanu. Neko je reka da ovoliko penjača nije bilo na Šantinima baren 15 godina, a mi smo sigurni da ih nikad nije bilo toliko. Od najstarijih do srednje generacije, pa do doslovno tek rođenih, na pravi vrući Marjanski dan, baš kakav i triba bit, guštali smo učinit najlipšu stvar na svitu - obuć penje na noge i uzet hvatišta u ruke.

Večernje predavanje u PCu je bia savršen desert na kraj svega, a prikazani film sa samog Marjana ´86. ćemo ovih dana dignit on line da svi možete proživit 15min. istinskog old schoola od kojeg je sve krenulo.

Penjite ljudi, cijenite i guštajte ono šta imamo i ne zaboravite se potrudit udarit svoj pečat ka i sve generacije prije vas - neka ova priča ide dalje i još bitnije, neka nastavi biti posebna tj. "splitska". Bitan je stil, bitna je priča, sve ostalo vitar odnese...


 
>>> Rezultati Marjana 2016.:
 
1.kategorija-DAME
1.Iva Žaper
2.Sanja Sinovcic
3.Jasna Hrga
 
1.kategorija-GOSPODA
1.Dražen Čulić
2.Niko Jakovčev
3.Luka Jakovčev
 
2.kategorija-DAME
1.Vana Piccini
2.Majda Žižić
3.Tea Čalogović
 
2.kategorija-GOSPODA
1.Pere Županović
2.Hrvoje Bratić
2.Danko Porobija - dioba drugog mista
 
3.kategorija-DAME
1.Inga Patarcic
2.Anamarija Čikotić Šupe
3.Barbara Gilić
 
3.kategorija-GOSPODA
1.Nikola Kramarić
2.Ivan Lisica
3.Jere Cokarić
3.Boris Koračak-dioba trećeg mista
 
BIJELI BIZONI-DAME
1. Ana Mažar
1. Ana Piccini-dioba prvog mista
3. Nena Čulić
 
BIJELI BIZONI-GOSPODA
1. Miljenko Polić
2. Dragan Šupe
3. Mijo Špar 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.