Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Naša Jani - prvakinja Kanade
(Rejting 0 od 5)
Sportsko penjanje
Autor: Anamarija Marović   
Subota, 27 Veljača 2016 21:41

Jani Zoraj, mladu hratsku penjačicu pratim već godinama, još dok je bila samo mala djevojčica koja obećava.  Danas je Jani, članica splitskog Marulianusa, višestruka državna prvakinja.

I to nije sve, Jani svoje uspjehe niže i u Kanadi gdje je s majkom Tamarom Cesarec, uspješnom filmskom snimateljicom preselila prije nešto više od četiri mjeseca. A već prošli tjedan, na YOUTH BOULDERING NATIONAL CHAMPIONSHIPS u Torontu, osvojila je prvo mjesto. 

Zamolili smo ove dvije divne, hrabre i zanimljive žene za razgovor.    

Nećemo o razlozima, to je već hrvatski klasik, ali kakvi su utisci nakon preseljenja?
Doselile smo iz Zagreba u Vancouver prije 4 mjeseca i 5 dana. Dvoranu, treninge i trenera imale smo dogovoreno još iz Zagreba, ostalo....manje više. Manje.
Nije to bilo bez veze. Seoba na drugi kraj svijeta mogla je i teže proći da se nismo odmah (s)našle pod okriljem lokalne penjačke zajednice. Vrlo brzo sam naučila da su ovdje razlike toliko velike da je nemoguće govoriti o Kanadi u cjelini, zato ovo što ću pisati odnosi se na provinciju British Columbije, pacifičku stranu Kanade.
Kako su razlike u školi, jeziku, klimi, strukturi stanovništva i porezima, tako su razlike i u penjačkim mogućnostima, navikama i preferencama.
 
  

Kakva je penjačka scena u Kanadi ?

Ontario, pa zatim Alberta, dvije su provincije gdje je najjača natjecateljska scena, dok Quebec i British Columbia više vole svoje prirodne stijene. Naravno, i tamo su brojne penjačke dvorane, kao uostalom na cijelom sjevernoameričkom kontinentu, jer penjanje je ovdje vrlo popularan oblik rekreacije. Novi Cross Fit. Sve dvorane su dupkom pune i uglavnom profilirane kao rekreacijske. Ipak, većina ih ima i svoj natjecateljski "team".
Po mojoj skromnoj procjeni, u BC-ju je natjecateljski penjački nivo negdje na nivou Hrvatske, samo daleko brojniji. S druge strane, velik dio penjača uopće ne mari za natjecanja ni rezultate, ali gotovo svakodnevno netko ovdje stisne neki 8c. Isto tako jednako mjesto i pažnju i podršku u zajednici imaju i oni koje veseli i svaki 4c. Nema elitizma, nema polarizacije, nitko ovdje nije ni vrjedniji ni važniji, svatko ovdje stoji za sve. Pa tako i za Jani iz Hrvatske.   

 

Kako se Jani snašla u Kanadi, do nas su došle informacije da je već pobrala simpatije?
Kako je došla u Kanadu u punoj snazi i odmah prvi vikend u Squamishu stisnula 7c i 7c+ boulder, u šumi pod Stawamus Chiefom, brzo se pročula vijest da je u igri neka nova klinka, "Croatian Crusher". Squamish je priča za sebe i zaslužuje više od čistog spomena, pa ću ga ostavit za sad i napisat koji drugi put više.  

Natjecateljska sezona je ovdje u kontra ritmu od Europske, pa se Jani našla u (ne)prilici da odmah po dolasku krene u natjecanja. Boulderingom počinje. Prvo je bilo revijalnog karaktera,Tour De Bloc, a nakon toga BC sanctioned , odnosno provincijska natjecanja, svake druge subote. Jani je sa savršenim scoreom i 1000 bodova zauzela prvo mjesto na rang listi BC-a u kategoriji Youth B i dobila je poziv od CEC-a(Climbing Escalade Canada), krovne organizacije, da nastupi na CEC 2016 YOUTH BOULDERING NATIONAL CHAMPIONSHIPS u Torontu, kao dio BC tima.
Tri tjedna kasnije, otputovala je sa svojim timom na Nationals i pobjedila. S obzirom da nije državljanka Kanade, nije mogla osvojit naslov prvakinje, ali dobila je svoje zlato oko vrata kao pobjednica kategorije, veliki aplauz i puno zagrljaja, a na kraju ipak i majicu "Prvakinje Kanade".

Kvalifikacije i polufinale je prošla „čisto“, al finale je ipak zahtijevalo borbu. Nažalost, obnovila je ozljedu pete, a svladao ju je i umor jer ako ste mislili da je daleko potegnut iz Zagreba u Split ili Pulu na Prvenstvo Hrvatske, znajte da je Jani letila 5h avionom, promijenila 3 vremenske zone i s +15 u Vancouveru sletila na -25 u Torontu za Prvenstvo Kanade.

 

Tek ste došle, kako izlazite na kraj s troškovima?

Troškove neću ni spominjati, ali moram reći da bez podrške dvorane u kojoj trenira i roditelja ostale djece, Jani bi vjerojatno ostala doma. U British Columbiji sportsko penjanje za sad nema financijsku podršku vlade. Sport Climbing British Columbia je nova organizacija, osnovana prije 3 godine. Svi koji su na bilo koji način uključeni u rad, rade to iz ljubavi i bez financijske naknade. Startninama za natjecanja pokrivaju se honorari route settera (koji obično provedu u dvorani nekoliko besanih noći) i "naknada za izgubljenu dobit" dvorane u kojoj je organizirano natjecanje.  

 

Klinci ljeti beru borovnice na farmama ili rade neke druge sitne poslove ne bi li financirali natjecateljsku sezonu. Mnogi se okreću foundraisingu, u Kanadi kao i u Americi, pa čak i vrhunski penjači poput Nathaniela Colemana i Alex Puccio koji su na taj način skupljali sredstva za sezonu 2015.

12:38PM je, stat ću sad. Idem nam spremit tilapiu (divna riba), lešo krumpir i bok choy (slično blitvi) za ručak, Jani se u 3:40PM vraća iz škole.

Pa led na petu jer sutra je u Richmondu prvo ove sezone lead natjecanje....
Pacifički pozdrav od nas dvje.

Jani i Tamara

 

S Jani i Tamarom smo dogovorili daljnja javljanja, tako da ćemo uspijehe "naše male" u dalekom svijetu moći i dalje pratiti.

Za informaciju i usporedbu
Površina: Kanada 9,984,670 km2, Hrvatska 56,594 km2
Stanovništvo: Kanada 35,985,751, Hrvatska 4,284,88

 

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.