Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Claes Lundin:: Na snowkiteu sam kao kod kuće
(Rejting 5.00 od 5)
Snowkite
Autor: - -   
Petak, 26 Studeni 2010 00:00

Ako ste gledali snowkite film Entropy, morate se sjećati njegovog genijalnog početka: frajer hoda prema svome snowboardu, ulazi u vezove, spušta se planinom s drškom među rukama i bez velikog truda pokreće kite. Ova scena oduševila je publiku na premijeri filma u Zagrebu. Jedan dečko je uvijek u središtu akcije – profesionalni snowkiter Šveđanin Claes Lundin. Prošle godine bio je treći u ukupnom poretku WinterTour-a, a kao velika zvijezda nastupio je u najvećem snowkite video hitu ove sezone. Raspored mu je pretrpan vožnjama i promocijom ovoga sporta, no u međuvremenu je ipak pronašao vremena za ekskluzivni intervju.

 

Kako i kada si se započeo baviti snowkiteom? Što te je privuklo ovome sportu?
Kiter sam od 2002. godine, a u snowkiting sam slučajno dospio u zimu 2005. godine, kada je jedan moj prijatelj trebao snowkitera za reklamnu kampanju. Upravo sam se vratio kući iz Kabarete i nije mi se još vraćalo u školske klupe, pa je tjedan u Norveškoj zvučao kao cool alternativa, iako se moj tadašnji pogled na snowkite razlikovao od današnjeg. Već sam imao desetogodišnje iskustvo u snowboardingu pa sam se na snijegu osjećao kao kod kuće, a cruisiranjem kroz privlačan krajolik shvatio sam potencijal ovoga sporta. 


Foto: Alf-Martin Kollen
 
Otkad se baviš snowkiteom prošao si brojne lokacije. Koje ti se područje ili spot čini najboljim?
Bez dvojbe, najbolje snowkiting područje na kojem sam bio je Hardangervidda Plateau u Norveškoj. Područje ima neograničene mogućnosti, ako si za wakestyle, klasičnu vožnju, let sa obronaka ili kickere u društvu frendova. Pogotovo ove godine, kada se Europa još uvijek zeleni, snijegom prekrivene norveške visoravni su te koje privlače.  
Kako treniraš tijekom ljetnih mjeseci? Kako povezuješ vožnju na vodi i na snijegu?
Prošloga proljeća imao sam nezgodu, ozlijedio sam koljeno, što me držalo na udaljenosti od vode gotovo cijelo ljeto. Inače, izvan sezone većinu vožnji obavim na vodi. Brojne su sličnosti između vode i snijega, ali su brojne i razlike. Mnogo je teže padati na snijegu, ali po savršenom danu osjećaj je vrlo sličan. Ono što nikad ne možeš iskusiti na vodi je teren, strmo downhill slijetanje, prirodni quarter-pipe, i vrtoglave visinske razlike od polijetanja do prizemljenja.


Foto: Hege Holt

Razina snowkitinga je snažno porasla prošle godine, došli su handlepasses i wakestyle trikovi. Kakvu je to promjenu tebi predstavljalo?
Nisam bio predugo u ovome sportu. Ušao sam u njega s početkom dominantnog utjecanja wakestylea na vrhunske vozače. Dolazeći ravno sa vode, samo sam nastavio puno raditi i zajedno sa norveškim timom krenuo pomicati granice ovoga sporta, primajući sve moguće utjecaje iz našega okruženja. 
Gdje u budućnosti vidiš ovaj sport, gledajući iz perspektive vožnje. U kojem smjeru ona ide?
Na vodi smo prošle godine mogli vidjeti da je jedan dio vozača isključivo posvećen vožnji na valovima, dok su drugi nastavili razvijati wakestyle na mirnoj vodi. Mislim da ćemo slično imati prilike vidjeti i na snijegu: back country vožnju koja vuče jake utjecaje iz modernog snowboardinga s jedne strane, a s druge freestyle u dobro dotjeranim parkovima, s raznim elementima, railovima, kickerima…


www.claeslundin.net

Corona wintertour je nažalost otkazan. Što ti misliš o trenutnom stanju u natjecanju?
Ekipa iz Corona wintertoura je učinila sjajan posao, dobivši medijsko pokroviteljstvo, te što je još važnije, događaj je postao razvikan i atraktivan među vozačima, tako da mislim kako će Tour nedostajati svima. Ali gledajući ostala natjecanja i događanja do kraja zime, bit će tu ipak poprilično posla. U Europi slijede brojna događanja, a ako ste voljni prijeći Atlantik, možete slobodno upotpuniti svojih sljedećih pet mjeseci.   
Neki kite brandovi nedavno su izjavili kako neće podupirati snowkiting jer je preopasan. Što ti misliš o tome?
S moga gledišta smatram snowkiting sigurnim sportom, koji s modernom opremom nije ništa opasniji od vožnje po vodi. Koristim Cabrinha kite i osjećam se sigurnim vozeći pokraj zapreka, te njime u potpunosti mogu kontrolirati visinu letenja. Dok god vozite odgovorno i na sukladno svojoj razini, ne vidim razloga za brigu.


Foto: Mathieu Turries

Ove godine su na tržište lansirani i specijalni snowboardi i vezovi. Koja se filozofija krije iza njih, pogotovo vezano za oblik i konstrukciju? Koje su prednosti za vozače?
Različite "snowkite daske" već su neko vrijeme na tržištu, a oblici variraju. Neke su kraće od uobičajenih snowboarda, neke šire, a neke s većim radijusom, pružajući glađu vožnju na grubome snijegu. Dajem prednost dasci koja ima linije tradicionalnog snowboarda, jer daje pravilni zaokret, a poboljšava ravnotežu i mogućnost lakog slijetanja jer ju možete podvrnuti pod sebe kada se naginjete. Što se vezova tiče, patentirani Flow sistem je najbolji proizvod na tržištu, dopuštajući lako ulaženje i izlaženje dok je kite u zraku.


Foto: Christian Nerdrum

Snowkiting je otvorio ogroman prostor i poveznicu između snježnih sportova i kite/wake zajednica. Osjećaš li da će sport biti prihvaćen među snowboarderima, skijašima i wakeboarderima?
Doživio sam brojne pozitivne reakcije od ljudi koji su gledali Entropy, tako da mislim da smo na pravome tragu. Snowkiting ima reputaciju nezanimljivog sporta, ali počeo se mijenjati, mediji su se počeli interesirati za ovaj sport, tako da je sad na vozačima da potvrde suprotno.
Koji ti je najdraži ugođaj za snowkiting?
Na visoravni sam, okružen društvom, dan je sunčan, a snijeg pod mojom daskom je svjež. Deset metara Switchblade 2 u mojim rukama i topla odjeća za cjelodnevno dobro raspoloženje.

Intervju je preuzet i preveden sa www.adriakite.com.
S engleskoga prevela:: MIRELA KRALJIĆ.

Za više informacija o Claesu, njegovom napredovanju, planovima na www.claeslundin.net


Foto: Christian Nerdrum
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.