Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Tečaj orijentacije OK Vihor
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Damir Gobec   
Utorak, 21 Veljača 2012 22:30

 

Dobrodošli među prijatelje! Imajte osjećaj da ste slobodni, zaboravite na sivilo svakodnevnice, osjetite miris prirode. Vratite se kući kao drugi čovjek. Ne pretjerujemo. 
Svatko tko se bavi sportom u prirodi, sa druge strane svojih vratiju - outdoor - zna za ovakve osjećaje, koje nam samo priroda može pružati. Trenuci koji nastaju samo ako se odvojimo od stresa svakodnevnice koju nazivamo "civilizacijom".
Outdoor sportovi su u snažnom usponu. Orijentacijsko trčanje će Vas i cijelu Vašu obitelj odvesti u prirodu na mjesta koja su samo rijetki pojedinci vidjeli.

U slučaju potrebe uvijek imate prijatelja koji će Vam rado pomoći i pokazati Vam prve korake.

Orijentacijski sport je mlad sport u Hrvatskoj, međutim u Europi ima dugogodišnju tradiciju. Razvojem raznih disciplina danas imamo orijentacijsko trčanje, preciznu orijentaciju, orijentaciju brdskim biciklima i skijašku orijentaciju. Ponajviše se bavimo orijentacijskim trčanjem, ali aktivni smo i u drugim disciplinama. Kao što ukazuje i sam naziv discipline, sastoji se od dvije jednako važne komponente:
orijentiranja i trčanja, orijentiranja i vožnje bicikla....

Orijentacija je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se uz pomoć zemljovida i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na zemljovidu, i to u što kraćem vremenu. Put između kontrolnih točaka bira sam. Natjecateljska zemljišta su šume s vrlo različitim oblicima vegetacije i
konfiguracije zemljišta. Kontrolne točke označene su na posebnom zemljovidu za orijentacijsko trčanje kružnicom, a na zemljištu trostranom crveno bijelom zastavicom. Duljina staze je zadana predviđenim vremenom pobjednika.

I uz dugogodišnje iskustvo teško je točno odrediti udio razboritosti, odnosno razmišljanja i trčanja u cjelokupnosti sporta. Pojedini udio obje komponente mijenja se zavisno od zemljišta prikazanog zemljovidom i zadanog puta kojeg sportaš mora prijeći, odnosno od natjecanja do natjecanja je drugačiji. Upravo iz navedenih razloga u ovom sportu ne uživaju samo odlični atletičari, već i svi oni koji uz manju snagu i
brzinu vrlo dobro vladaju tehnikom orijentiranja i brzog čitanja zemljovida.

Pored praktičnosti koju poznavanje orijentiranja pruža (nećete zalutati i time izgubiti dragocjeno vrijeme, ekonomski ćete iskoristiti određene vidove energije, ne pokretati službe spašavanja i sl.). Aktivni učesnici orijentacijskog trčanja, dakle natjecatelji,
imaju mogućnost da sami osjete i ostale vrijednosti koje im ovakva aktivnost pruža.

Navest ćemo samo neke prednosti orijentacijskog sporta:
aktivan boravak u prirodi, relativno čistoj i nezagađenoj, udaljenoj od urbanih sredina, utjecaj povoljnih vremenskih parametara (zrak, sunce, voda, višanadmorska visina), višestruka psihofizička angažiranost učesnika, odnosno cjelokupnog organizma svakog pojedinca u optimalnim klimatskim uvjetima pristupačnost bavljenja ovim sportom za sve uzraste oba spola, bez obzira na njihova početna znanja i psihofizičku kondiciju.

Tečaj orijentacije neće govoriti samo o orijentacijskom trčanju već o nizu disciplina koje su zastupljene u orijentacijskom sportu (precizna orijentacija, orijentacija na brdskim biciklima,...) te o raznim temama vezanima za orijentaciju i orijentacijski sport. Tečaj je otvoren za sve uzraste i cjelokupne obitelji.

Iako se radi o sportskoj disciplini, orijentacija privlači cjelokupne obitelji koje istovremeno mogu nastupati na natjecanjima, kako rekreativno tako i "profesionalno".

DODATNE INFORMACIJE O ORIJENTACIJSKOM TEČAJU:

Teoretska predavanja održavati će se četvrtkom od 19.30 sati u prostorijama kluba - Ribnjak 2.
Praktične vježbe i treninzi održavati će se vikendom na terenima u Zagrebu i okolici,najčešće u parku Maksimir sa početkom u 11.00 sati ili prema dogovoru.
Cijena tečaja je 200 kuna (jedva nešto više od 10 kn po predavanju i
treningu!!!). Posebne popuste nudimo za obitelji i supružnike.
U cijenu škole uračunati su troškovi predavanja, korištenja edukacijske i orijentacijske opreme, orijentacijskih karata, dodatnih informativnih materijala, rad instruktora na terenu, postavljanje i crtanje orijentacijskih staza. Priručnik (knjigu) uz školu orijentacije na 80 stranica (70% kolora) možete dodatno naručiti.
U cijenu škole nisu uračunati troškovi prijevoza na treninge i natjecanja

 

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na telefon ili putem e- pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 Više o tečaju na web stranicama tečaja - http://www.vihor.hr/2012_tecaj_orijentacije/index.htm 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.