Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Što je to radiogoniometrija?
(Rejting 4.89 od 5)
Za početnike
Autor: Stipe Predanić   
Utorak, 25 Listopad 2011 11:45

Amaterska radiogoniometrija (ARG ili eng. ARDF – Amateur radio direction finding) je športsko tehnička disciplina, u kojoj natjecatelji na pošumljenom terenu traže skrivene odašiljače. 
Odašiljači se nazivaju "lisicama", i svaka radiovalovima, u određenom vremenskom ritmu, šalje svoj identifikacijski znak. Za uspješan lov na "lisicu" potrebno je radio prijemnikom s usmjerenom antenom odrediti smjer u kojem se lisica nalazi, i koristeći orijentacijska znanja na dobivenoj karti te fizičku spremu (u narodu poznato kao trčanje) proći teren i pronaći lisicu.

Ljubomorni će usporediti ARG sa orijentacijom, i mora se priznati kako je veći dio sporta sličan, barem dok se prvi put ne izgubite. Lisice su čuvane, signal svake se čuje preko cijelog terena i nikad ne prestaje, a jedna lisica se nalazi na cilju. I u najgušćoj šumi znate kuda trebate ići i znate da vas netko čeka.
 
 

Lako je zaljubiti se u ARG. Dobne granice su od 7 do 77, kategorije odražavaju starost natjecatelja i po tome su složene težine natjecateljskih staza. Specijalizirane radio prijemnike imaju radio klubovi za svoje natjecatelje početnike, ozbiljniji natjecatelji uređaje kupuju, a elektroničarski potkovani ih sami izrađuju. Uz to treba malo sportskog duha, malo ljubavi prema prirodi, volja za druženjem, kompas za orijentaciju i stara trenirka za zmazati. 

Dođite, izgubite se, nađite se. Zabavite se.


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.