Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Odjeća za zimske treninge
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Christine Luff   
Subota, 08 Siječanj 2011 18:44

Hladno vrijeme ne znači da morate cijelu zimu provesti na pokretnoj traci ili sobnoj bicikli. Zahvaljujući novim tehnologijama u proizvodnji zimske odjeće za sportaše, prošli su dani kad je trčanje zimi na otvorenom bilo neugodno iskustvo nošenja teške i neudobne odječe.

Slijedite ove savjete i biti ćete u mogućnosti trenirati sigurno i udobno u hladnom periodu.

Glava i vrat
U hladnim danima, izgubimo 40% topline kroz glavu, tako da je važno da glava bude pokrivena. Uz spriječavanje gubitka topline, spriječiti ćemo smrzotine i pojavu ispucane kože. Kapa od vune ili flisa idealno je riješenje, a ako osjetite da ste pregrijani, jednostavno je spremite u hlače.
Za zaštitu vrata kod treninga, danas su jako popularne vratne navlake ili multikape izuzetno korisne za hladnih dana, a možete ih da ne udišete hladni zrak podići preko usta za vjetrovitih dana.
Balaklava
, poznatija je kao skijaška maska, balaklava je vrsta pokrivala za cijelu glavu, otkrivajući samo lice ili njegov dio i oči. Obično su od flisa ili vune, a koriste se samo kad je temperatura ispod - 10 stupnjeva
Usne od pucanja zbog hladnog vremena obavezno zaštitite melemom ili kremom za usta i lice. Koristite kremu i za nos i ostale dijelove lica.

Gornji dio tijela
Ključ za zimski trening je višeslojnost.
Ne samo da slojevita odjeća zadržava toplinu tijela, već odbija znoj od tijela prema vanjskim slojevima odječe, gdje isparava.
Sloj koji se nalazi uz tijelo mora biti od sintetičkih dišućih materijala, kao što su DryFit, Thinsulate, Thermax, Coolmax, polypropilen. Ovaj sloj odjeće mora odbijati znoj od tijela. Treba postići ravnotežu u zaustavljanju zraka pri tijelu da bi se održala toplina tijela, s propuštanjem znoja da se izbjegne pregrijavanje.
Za drugi sloj predlaže se odjeća od Akwatek, Dryline, Polartec, poliesterski flis, mikroflis, Thermaflice i Thermax.

Zaštita od vjetra i vode
Ovaj sloj mora vas zaštititi od vjetra i vlage (kiše, susnježice, snijega), ali u isto vrijeme omogućiti oslobađanje određene količine vlage i topline da bi se spriječilo pregrijavanje ili pothlađivanje. Dobra je ideja da ove jakne budu s patentnim zatvaračem, tako da toplinu možete regulirati otvaranjem i zatvaranjem patentnog zatvarača. Predloženi vanjski slojevi su ClimaFit, Gore-Tex, Microsuplex, nailon, Supplex, Triplepoint, Windstopper. Ovisno o temperaturi ovaj sloj kombinirate sa dišućim prvim slojem ili za hladnijih dana sa dva sloja odjeće.

Rukavice
Oko 30% topline možete izgubiti kroz ekstremitete, pa je vrlo važno da se pokriju i ruke. Za hladnih dana potrebno je koristiti rukavice koje također odvajaju vlagu od tijela. Za izuzetno hladnih dana rukavice bez prstiju su još i bolje riješenje, jer će se u njima prsti grijati međusobno.

Tajice, trkače hlače
Vaše noge generiraju mnogo topline tako da na donjem dijelu tijela ne treba toliko slojeva. Obično možete nositi samo par tajica ili trkaćih hlača od sintetičkog materijala kao što su Thermion, Thinsulate, Thermax, Coolmax, polipropilen. Ako je ispod -10 stupnjeva možda će te poželjeti kombinirati sa hulahopkama ili hlačama sa windstopper zaštitnim slojem.

Obuća
Vaša stopala će ostati topla onoliko dugo dok se krećete i sačuvate ih suhim. Pokušavajte izbjegavati lokve, bljuzgavicu i snijeg. Potražite obuču sa što manje mrežice kroz koju bi vlaga mogla ući do vaših stopala. Ako ne možete izbjeći trčanje po snijegu razmislite o kupnji tenisice sa water-proof zaštitnim slojem.

Čarape
Nikad ne nosite pamučne čarape  (ni po hladnom ni po toplom vremenu) dok trčete  jer one neće otkloniti vlagu s vaših stopala. Vlažne noge sklonije su dobivanju žuljeva. Umjesto toga budite sigurni da nosite dobar par dišućih čarapa izrađenih od akrila, Coolmaxa, Outlasta i vune (zimi).  

 

 

S engleskog prevela: A. Marović

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.