Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Palma de Mallorca - posljednja karta za RIO
(Rejting 0 od 5)
Sa svih strana
Autor: Ivo Jaič   
Petak, 25 Ožujak 2016 20:53

Regata Europskog kupa Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci, neizostavna je destinacija svake jedriličarske sezone i privlači brojne jedriličare. Ovu godinu Trofej Princeze Sofije ima dodatnu vrijednost jer je zadnje kvalifikacijsko natjecanje za nastup na OI RIO 2016 za europske jedriličare u svim olimpijskim disciplinama. 

Nas posebno zanimaju kvalifikacije u klasi RS:X za muškarce u kojem će nastupiti Luka Mratović i Mihovil Fantela i kvalifikacije u klasi 49er FX za žene i nastup posade Enia Ninčević / Marina Dujmović.

U olimpijskoj dasci RS:X-u pravo nastupa na OI Rio stječe 36 jedriličara daskaša. Na SP 2014 i SP 2015 kvalificiralo se 24 jedriličara, domaćin je 25. i ostalih 11 mjesta dijeli se po 2 mjesta na kontinentalnim kvalifikacijama i 1 mjesto za Oceaniju. Dakle još 2 mjesta za RIO čekaju u Palmi za europske jedriličare u RS:X-u. Uz Luku i Mihovila pratiti ćemo prvenstveno kako jedre daskaši iz Bjelorusije, Turske, Švedske i Češke koji će također pokušati dojedriti do norme za Rio.

U ženskom 49er FX, Enia i Marina pokušat će dohvatiti preostalo jedno mjesto u ovoj klasi za Rio. Od dvadeset posada/zemalja koje će nastupiti na OI RIO 2016, trinaest ih se kvalificiralo kroz SP 2014 i SP 2015 i ostalih sedam mjesta je za domaćina i jedno mjesto po kontinentu. Enia i Marina uz koncentraciju na taktiku i brzinu morati će pažnju usmjeriti što rade posade Finske i Austrije, koje isto tako žele u Rio.

Kvalifikacijski sistem omogućava, ukoliko za predviđeni broj mjesta po kontinentu nema posade koja jedri u kvalifikacijama za taj kontinent, tada World Sailing dodjeljuje mjesto na OI drugoj naciji. Jučer su tako Irkinje, koje su došle jediti kvalifikacije u Palmi, proslavile plasman na OI u klasi 49er FX prije samog početka regate i dobile mjesto na OI - predviđeno za posadu iz Afrike.

I na kraju, u klasi Finn postoji mogućnost nastavka hrvatskih kvalifikacija za Nenada Bugarina i Josipa Olujića ukoliko uspiju ostvariti normu na Palmi i dohvatiti to jedno preostalo mjesto u klasi Finn. Tada bi stekli pravo zajedno sa Ivanom Kljakovićem Gašpićem i Milanom Vujasinovićem, koji su ranije osigurali međunarodnu normu i plasirali Hrvatsku na Olimpijske igre, da se na SP u talijanskoj Gaeti natječu za mjesto u Riu.

Pet dana jedrenja (od 28.03. do 1.04.) i 10 regata predviđeno je za većinu klasa, a 15 jedrenja u pet dana za muški i ženski 49er i dvotrupce. Finalno i posljednje jedrenje za medalju (medal race) za sve klase, na rasporedu je u subotu 2. travnja.

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.