Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Priča o jednom povratku
(Rejting 5.00 od 5)
Razgovor
Autor: Marko Viduka   
Nedjelja, 26 Lipanj 2011 14:23

Jedno poslije podne Zoran me pozvao na zajednički trening, kako sam prethodni dan imao jači trening, zahvalio sam se na pozivu, ali sam ipak uzeo fotoaparat , odlučio snimiti  trening i napraviti jednu malu reportažu o Zoranu.

Zoran je svoj trening počeo je iz centra Bribira tj. Vrbe odakle se spustio cestom Bribir-N.Vinodolski otprilike 2,5 km do raskršća za Sv. Mikulu tu je napravio nekoliko sprinteva od stotinjak metara i  krenuo dalje kroz novljansko polje do magistrale 3 km. Tu je dionicu podijelio 3x 1000 m i tako natrag sa minutom pauze 1000 m trčao je 3,40 min. To su vrlo naporni trenizi koji zahtjevaju maksimalnu  psihofizičku spremnost.

U tjednom programu Zoran ima dužinski trenig od  20-25 km, jedan tempo trening 12 km  brdski trening 10 km i jedan brzinski trening  u dionicama od 400-1000 m zavisno za koju se utrku sprema.

Zoran Tonković je rođen 1976 god. u Rijeci, s trčanjem se  počeo baviti već u ranom djetinjstvu u atletskoj sekciji OŠ Dr. Josip Pančić- Bribir, a nastavio u AK Marathon iz Bribira koji je prestao sa radom polovicom devedesetih.

Zoran je postizao kroz to razdoblje iznimne rezultate, a posebno su za pamćenje oni iz 1990. godine kada je na državnim i međunarodnim utrkama od 15-utrka pobjedio na10 utrka, a na ostalim utrkama zauzeo visoke plasmane. Kao takav je bio kandidat za sportaša godine u bivšoj općini Crikvenica.

S  istim uspjehom nastavio je i dalje, a 1993. godine na međunarodnom Zagrebačkom maratona kao 17-godišnjak u seniorskoj konkurenciji u diciplini polumaratona od 21.1 km osvojio je 12. mjesto.

Iste godine na tradicionalno jakoj utrci Uljanik - Pula  na 8 km osvojioje u seniorskoj konkurenciji 4. mjesto sa rezultatom od 27,56 min. Jednu minutu iza prvoplasiranog.

U tom razdoblju u svojoj dobi  Zoran je bio najbolji trkač u Hrvatskoj, nažalost njegov talent nije prepoznat i adekvatno valoriziran.

U Hrvatskoj atletici stanje se do danas nije promjenilo, tako  su  još uvijek talentirani atletičari, bez roditeljske potpore i podrške osuđeni na  neuspjeh.

U međuvremenu se Zoran posvetio poslu, radi kao kuhar u H.P. Jadran d.d. iz Crikvenice, oženio se dobio dva sina Filipa i Bartola. U takvim okolnostima, trčanje je palo u drugi plan, jer se trebalo brinuti za egzistenciju. Zoran je u razdoblju neaktivnosti dobio dvadesetak kilograma, što je dovelo do zdravstvenih problema ( visok tlak, masnoće i dr.) Odlučio se ponovo  reaktivirati , postao je predan i postojan u treniranju. Trud se isplatio,  Zoran je uspio skinuti 20 kg u 9. mjeseci i riješiti se zdravstvenih problema.

U međuvremenu je učestvovao na niz utrka, a među njima i zadnja tri riječka polumaratona gdje je ove godine postigo rezultat od 1h i 31. min.

Zoran još uvijek trči sa stilom i duhom pobjednika, što se najbolje vidi  na trenizima i utrkama gdje ne prepušta vodstvo drugima, ako to situacija ne zahtjeva.

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.