Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Planiranje prehrane prije treninga/natjecanja
(Rejting 0 od 5)
Hrana i piće
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Petak, 24 Veljača 2012 18:34

 

Planiranje obroka je vrlo važno, ne samo prije treninga nego i prije natjecanja. Cilj je popuniti skladišta glikogena u mišićima i jetri za njihovo korištenje tijekom vježbe. 
Jako je bitno i uzimanje tekućine zbog optimalne hidratacije. Treba paziti da ovi obroci ne opterete probavu odnosno da se ne pretrpate hranom ali i da niste gladni tako da se osjećate ugodno tijekom treninga i da ste spremni za maksimalne napore. 
Ako konzumirate obilan obrok neka to bude 3-4 sata prije treninga. Ako je u pitanju lagani obrok neka to bude 1-2 sata prije treninga. Najbolji izvor goriva su namirnice koje obiluju ugljikohidratima a sadrže malo masti. Poželjno je da ugljikohidrati budu niskog glikemijskog indeksa (složeni, spori). 
Količina tekućine koju konzumirate je jednako važna kao i hrana koja se jede jer je bitno za nastup biti dobro hidriran. Pobrinite se da pijete puno tekućine tijekom dana, kao i neposredno prije, tijekom i nakon aktivnosti ili događaja.
Ako ste nervozni i ne podnosite krutu hranu prije natjecanja onda uzmite tekući zamjenski obrok na koji ste se tijekom pripremnog perioda navikli. Brže će se probaviti i smanjiti nelagodu u želucu. Ovim će te također povećati unos tekućine.

 

Prije važnog događaja, uvijek eksperimentirajte s vrstom, količinom i vremenom obroka prije treninga. To će vam omogućiti pronaći jela koja vam odgovaraju i u koja se možete pouzdati. Potražite stručnu pomoć u planiranju prehrane. Ključ uspjeha je unaprijed planirati i organizirati obroke. Sportaš treba biti odgovoran za svoju prehranu kao što je i za svoj uspjeh na drugim poljima. Dobra prehrana će vam dati prednost a za to vam treba prakse, prakse, prakse. 

Tekst je preuzet s Facebook grupe SPORTSKA PREHRANA, prijavite se i saznajte mnoge korisne informacije, a što vas zanima- pitajte 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.