Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
L-karnitin plus ugljikohidrati povećava izdržljivost sportaša
(Rejting 0 od 5)
Hrana i piće
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Ponedjeljak, 13 Veljača 2012 18:55

Karnitin je dodatak koji je odlično funkcionirao u teoriji ali ne u praksi. U većini ljudskih studija nažalost nije dao željeni rezultat. 
Sve do nedavno kada su istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu objavili rezultate studije u časopisu Journal of Physiology, u kojoj je sudjelovalo 14 plivača, triatlonaca, biciklista i trkača. Ispitanici su dobili placebo ili sportski napitak skoji je sadržavao 80 g ugljikohidrata sa 2 g L-karnitin L-tartarata, dva puta dnevno tijekom 24 tjedana. 
Tijekom promatranog razdoblja količina L-karnitina u mišićima ispitanika koji su pili sportski napitak je porasla. K tome ista grupa je potrošila manje glikogena odnosno više koristila masti tijekom testiranja u kojem su radili na 80 posto njihovog VO2max. Na kraju testiranja su imali manje laktata. Isti ispitanici su generirali više energije i bili manje umorni na kraju testa. 
Prema dobivenim rezultatima znanstvenici su zaključili kako ovi rezultati imaju značajne implikacije na sportsku izvedbu. Za razliku od sličnih istraživanja za svoja rad nisu bili plaćeni od strane proizvođača suplemenata.

Izvor: 
J Physiol. 2011 Feb 15;589(Pt 4):963-73. Epub 2011 Jan 4.
Chronic oral ingestion of L-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans.
Wall BT, Stephens FB, Constantin-Teodosiu D, Marimuthu K, Macdonald IA, Greenhaff PL.

Department of Human Movement Sciences, Maastricht University, Maastricht, 6200 MD, the Netherlands. benjamin.wall@maastrichtuniversity.nl 

Ovaj članak je prenesen s Facebook grupe SPORTSKA PREHRANA koju uređuje dr. Predrag Jakovljević. Dr. jakovljević se bavi sportskom medicinom, fiziologijom sporta i sportskom prehranom. Pozivamo Vas da se pridružite na grupi SPORTSKA PREHRANA. Nadam se da ćete pronaći nešto za sebe.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.