Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Nagradna igra:: Što je zen, Što je tao?!
(Rejting 0 od 5)
Duhovnost
Autor: Vlasta Prohaska   
Srijeda, 30 Travanj 2008 17:39
Kada se oslobodite određenih zamisli o svijetu, otkrit ćete da je mnogo profinjeniji i mnogo čudesniji nego ste mislili. Alan Watts.
ŠTO JE ZEN / ŠTO JE TAO precizno je, jasno i nadahnuto djelo Alana Wattsa, erudite i jednog od najvećih zapadnjačkih poznavatelja istočnjačke filozofije. Ovu je poslasticu za hrvatsku publiku objavila nakladnička kuća Planetopija.
 
U knjizi Watts iznosi rezultate svojih dugogodišnjih proučavanja istočnjačke misli. Smatra da nam tao pruža uvid u istinsku vlastitu vrijednost kao osobe slobodne volje uklopljene u vječno promjenjive obrasce svijeta prirode. A zašto prakticirati zen? Alan Watts tvrdi da je on to činio iz čistog užitka - a zatim nam je pokazao kako se učenjem i zen meditacijom mogu postići mnogo veći užici u svakom trenutku našeg života.Cilj je ove knjige da bude vodič koji će suvremenom čitatelju objasniti osnovna načela zena i taa, koja se savršeno uklapaju u naše moderne užurbane obrasce življenja kako bi nam ukazali na vrijednost i dublji smisao svega oko nas. Autorova je namjera uputiti nas na neke temeljne staze i pokazati put onima čija je potraga za istinom zapriječena dogmama, duboko ukorijenjenim vjerovanjima i pogrešno shvaćenim ritualima.
 
Svim ljubiteljima istočnjačke misli, ali i svima onima koji su u potrazi za učinkovitom metodom ponovnog otkrivanja iskustva života, Alan Watts svojim jasnim, a eruditskim stilom, objašnjava temeljne pojmove.

Posebnost ove knjige je što je otisnuta tako da ima dvije naslovnice, svaki od ova dva teksta počinje na svojoj strani knjige što je vizualno zanimljivo i atraktivno, ali također ima i dublje značenje jer simbolizira preklapanje svega, višeznačnost i nove početke koji proizlaze iz završetaka.

Svatko od vas savršen je onakav kakav jest.
I svima bi vam dobro došlo
Malo oplemenjivanja.

Suzuki Roshi, osnivač zen centra u San Francisku

O autoru
Alan Watts rodio se u Engleskoj 1915. godine. Već u šesnaestoj godini pisao je eseje za časopis Buddhist Lodgea u Londonu, a u idućih je četrdesetak godina stekao ugled najistaknutijeg tumača istočnjačke filozofije na Zapadu. Stvorio je milijunsku publiku koja je primala pravo bogatstvo kroz njegove knjige, snimke, nastupe u radijskim i televizijskim emisijama, i kroz javna predavanja.

Watts je napisao više od dvadeset pet knjiga, održao na stotine predavanja i seminara, stvarajući tako osobnu filozofiju, koju je iskreno i s veseljem dijelio sa svojim čitateljima i s onima koji su ga slušali diljem svijeta. Njegovo djelo predstavlja model individualnosti i izražavanja vlastite osobnosti, s kakvim se malo koji filozof može mjeriti.

Njegovi govori odražavaju čitav život intenzivnog učenja i blistave učenosti, ali i mnoge godine zazena, prakse zen meditacije. Uživao je u svim oblicima zen prakse, od zazena preko kaligrafije do ceremonije čaja. U praksi je provodio ono što je propovijedao - a kroz život se iz marljivog učenjaka razvio u veseo i spontan slobodan duh koji je volio smijeh, život i zen meditaciju.


NAGRADNA IGRA


Prva tri čitatelja koji točno odgovore na dolje postavljeno pitanje dobit će na poklon knjigu 'Što je Zen, što je Tao?!'

Pitanje:: Nabrojte barem tri naslova koja je u posljednjih pola godine objavila izdavačka kuća 'Planetopija'?

Točne odgovore, s svojim imenom, prezimenom i kontaktima pošaljite na mail:: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , s naslovom NAGRADNA IGRA.

Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak, na Adventure Sport Portalu, pod komentarima ovog teksta, a po nagrade ćete moći otići osobno u knjižaru Planetopije, Ilica 72. Ukoliko niste iz Zagreba, knjigice šaljemo poštom...

Tko želi, može pod komentarima ovog teksta odgovoriti i na pitanje iz naslova... Nagrade čekaju!

www.planetopija.hr

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.