Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Via Dinarica ušla u Hrvatsku
(Rejting 0 od 5)
Miks svega po malo
Autor: Anamarija Marović   
Utorak, 01 Listopad 2013 21:10

Tim Via Dinarice krenuo je 25.08. iz Albanije preko Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i 28.09. ušao u Hrvatsku gdje će do prelaska u Sloveniju boraviti slijedećih 11 dana.

Inspiriran inicijativom Via Alpina projekt Via Dinarica povezuje visoke planinske lance Dinarida od Albanije do Slovenije i projektom Walking the Via Dinarica, kroz obilazak dinarskog planinskog lanca, nastoji približiti i podijeliti prirodu i povijest ovih dijelova Europe. 

Nositelj projekta u Hrvatskoj je UNDP, a provedbeni partner Stanica vodiča Zagreb, Hrvatskog planinarskog saveza, dok podršku i support  pružaju vodiči lokalnih vodičkih stanica i planinarski klubovi s područja obilaska. 

Poziv da se pridruži u obilasku hrvatskih terena dobio je i naš portal. Nakon što je Via Dinarica tim ušao u Hrvatsku i obišao Plitvička jezera, ekipa se preselila na Biokovo.

 

Uprava Parka Prirode i SAK Ekstrema, pružila je ugodniju dobrodošlicu nego planina koja nas je dočekala zavijena u kišne oblake. Međutim ljepotu Biokova ni loše vrijeme ne može umanjiti, tako da smo nakon noćnog uspona, s Vošca zavijenog u maglu, umjesto pogleda na podbiokovska mjesta i otoke mogli uživati u sijevanju munja i rominjanju kiše. Dom Vošac, nekad skoro srušenu kamenu jednokatnicu, volonterskim radom obnovili su i održavaju članovi SAK Ekstrem. Kroz jutarnji obilazak zaključujemo da i najviši vrh Sv. Jure obavijen u maglu impresionira spojem oblaka i planine u savršenom spokoju.

 

Kako je cilj projekta promocija aktivnog turizma i podrška lokalnim zajednicama iz susreta s ravnateljem i upravom Parka Prirode saznali smo za  nove planove unaprjeđenja ponude i uređenja Biokova. Kroz podršku stanovništvu u obnovi napuštenih kuća i povratku poljoprivredi i stočarstvu, te kroz insistiranje na proizvodnji i brendiranju autohtonih vrsta, Uprava nastoji Park Prirode učiniti atraktivnijim poklonicima outdoor turizma, oživiti stare načine poljoprivrede, na Biokovo vratiti autohtone životinjske vrste.  

 

Via Dinarica je inicijativa koja nema kraja, čiji cilj je da idejnu planinarsku stazu, koja bi zaživjela uz pomoć informacija dobivenih ovim obilaskom, dovede do realizacije.  Ona je živi koncept koji je prihvatila svaka od ovih zemalja, a koju će se nastaviti poboljšavat i promovirat tako da posebno raduje podrška, koju je za susreta u splitskoj stanici, dao pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. 

Noćni uspon čekao nas je i drugu večer. Ovaj put vrijeme nam je bilo naklonjenije, tako da je kiša prestala padati prije našeg polaska prema Planinarskom domu Umberta Giromette na Mosoru, a radovalo nas je i večernje zahlađenje koje je nagovijestilo buru koja bi trebala u potpunosti raščistiti oblake i pružiti nam savršeni dan za sutrašnji obilazak mosorskog grebena.  

Projekt Via Dinarica možete pratiti i OVDJE  

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.