Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Intenzivne pripreme za povijesni zaron u Crveno jezero
(Rejting 0 od 5)
Speleologija
Autor: Luka Kolovrat   
Srijeda, 01 Veljača 2017 22:35

Od 01. do 08. svibnja, Imotski i Crveno jezero biti će domaćini međunarodnom ronilačkom timu s impresivnim  ciljem – zaronom do dna Crvenog jezera. Dubina jezera u svibnju trebala bi biti 270-300 metara, ovisno o količini oborina u idućem razdoblju.

Pripreme su počele još u listopadu, dolaskom Frederica  Swierczynskog u Imotski i prvim posjetom Crvenom jezeru i sastankom s HGSS-om i Turističkom zajednicom Imotski koja će biti nositelj projekta s hrvatske strane.  

 

Po povratku u Francusku, Frederic je okupio uistinu značajno ronilačko-novinarsku ekipu od  desetak članova, a s naše strane punu potporu ekspediciji će pružiti članovi HGSS-a, speleoroniteljica Petra Kovač Konrad te članovi RK Crveno jezero koji će morati opet konstruirati vitlo i žičaru za spuštanje brojne opreme i ronilačkog zvona. 

Francusku ronilačka ekipu sačinjavali bi:
- Frédéric Swierczynski / organizator
- David Bianzani / direktor zarona
- Laurent Mestre / ronilac potpora za disanje u zvonu
- Didier Quartiano / ronilac potpora za pratnju označivača
- Christophe Leclercq / razmještanje osvjetljenja i fiksnih kamera
- Julien Hugon / rukovatelj dopplerom u zvonu 
 
 
Ekspedicija će biti odlično medijski popraćena, planirana je izrada dokumentarnog filma u trajanju 50 minuta, a osim toga vijest o zaronu biti će u velikom broju inozemnih medija od kojih izdvajamo središnji dnevnik na TF1 i Info France, tisak: Paris Match, VSD, Gen sdu Sud, La Provence, Subaqua, Tauchen dive i mnogi drugi. 
Naravno, osim navedenih medija ovaj zaron će biti zanimljiv i velikom broju hrvatskih medija, a i Gorgonija.com će biti prisutna na licu mjesta tijekom cijele ekspedicije. Sve materijale koji će biti snimljeni TZG Imotski  moći će koristiti za svoje promidžbene aktivnosti.  
Početak spuštanja opreme i probnih zarona su od 01. svibnja, a sam zaron do dna predviđen je 05. svibnja,  ali točan datum ipak ovisi o mnogim čimbenicima i vremenskim prilikama.
 
  

U sufinanciranje ekspedicije (osim TZG Imotski) uključili su se i TZ Splitsko-dalmatinske županije kao i HTZ preko svog ureda u Parizu. 

Malo o jezeru i dosadašnjim istraživanjima
 
Crveno jezero je hidromorfološki fenomen i svjetska rijetkost jer je oblikom, bojom i postankom jedinstveno u svijetu. Nalazi se 1,5  km  sjeverozapadno  od  Imotskog. Mlađe je tektonike na izrazito potresnom području. Nastalo je urušavanjem podzemnih šupljina ispunjenih vodom. Stručnjaci ga često nazivaju čudom krša jer je riječ o provaliji stijenka poput prirodnog bunara, približnog promjera 200 m, a dubine veće od 500 m,  pri čemu na dubinu same vode otpada polovica.
Dno mu još nije posve istraženo, a zaštićeno  je 1964. godine, dok je cijelo   područje  sjeverno  od grada zaštićeno  1971. godine kao značajan krajobraz koji obuhvaća Modro i Crveno jezero kao spomenike prirode te veći kompleks zemljišta pošumljenoga crnim borom, ukupne  površine  3,78 km2. 
 
  

Prvo sustavno istraživanje morfologije i hidrologije Crvenog jezera obavio je akademik Josip Roglić 1937. godine, no mjerenja nisu osobito točna obzirom na tada raspoloživa tehnička sredstva. 

Preciznije podatke o Crvenom jezeru  dala su istraživanja ing. Milivoja Petrika obavljena pedesetih godina prošloga stoljeća. Petrik je pronašao najnižu točku dna na +4,1 m nadmorske visine, a utvrđena je  najviša kota jezerske razine na 274,5 m, te najniža na 252,8 m. 

 

U svibnju 1998., Crvenom jezeru  organiziran je zaron od strane članova HPD Imotski i RK Crveno jezero.  Spuštanje i zaron snimani su za potrebe dokumentarnog serijala „Dubine“ autora  Stipe Božića.  Tom prilikom ronili su Tonći Najev (101 metar) i Luka Kolovrat (52 metra).
Iste godine, na jesen organizirana je i velika međunarodna speleološka ekspedicija koju je vodio  Mladena Garašića. Tada je Thomas Berend zaronio na 181 metar dubine.

Nakon toga u organizaciji TZ Imotski i RK Crveno jezero bilo je nekoliko zarona u Crveno jezero, a u jesen 2013. do dna jezera spuštena je mini podmornica (ROV) koja je stigla do 255 metara dubine s dnom ispod površine mora 

 

Za taj poduhvat zaslužni su Ivo Andrić s splitskog fakulteta Građevinarstva, arhitekture i geodezije, Speleološki odsjek HPD Imotski, tvrtka Neptun-sub, HGSS te TZ Imotski. Mini podmornicom upravljao je naš proslavljeni pilot Ivan Selak. 


Tekst: Luka Kolovrat
Foto: Luka Kolovrat i arhiva TZG Imotski  
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)






AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.