Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Srušena 4 nacionalna rekorda u ronjenju na dah
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje na dah
Autor: Ivan Sršen   
Ponedjeljak, 21 Studeni 2005 23:44
Prepun bazen u Utrinama, navijači, podrška, sjajna atmosfera... Sve je bilo na svom mjestu. Ronioci Karla Fabrio, Vedrana Vidović, Jakov Šrajer i Mario Žužić potvrdili su svoju vrhunsku kvalitetu. Samo da još i organizatori isprave neke ne baš sitne propuste... I apnea u Hrvatskoj dobiva sve veće mjesto u svijetu malog sporta.
U Zagrebu je u subotu, 19. studenog održano prvo natjecanje u ronjenju na dah po AIDA pravilima u Hrvatskoj. Natjecanje se odvijalo na novom bazenu u Utrinama, u disciplinama ronjenja u dalj s perajama (DYN), bez peraja (DNF) i zadržavanja daha u mirovanju (STA).

Natjecanju su prisustvovali najbolji hrvatski ronioci na dah. Neki kao natjecatelji, a drugi kao suci ili podrška. Kao jaka konkurencija pokazali su se i natjecatelji iz Slovenije i Srbije i Crne Gore. Ukupno je nastupilo 29 natjecateljica i natjecatelja. Sa zadovoljstvom trebamo reći da je takva atmosfera vjerojatno doprinijela postavljanju novih državnih rekorda i to u više disciplina!

Image
Novi rekordi su:

  • Državni rekord za žene u dinamici s perajama (DYN) postavila je Karla Fabrio, članica Geronima iz Zagreba. Rezultatom od 115 metara "pomela" je žensku ali i većinu muške konkurencije i time dokazala svoju vrhunsku kvalitetu.
  • Državni rekord za žene u zadržavanju daha (STA) postavila je Vedrana Vidović iz Splita. Svojim rezultatom od 5:09 popravila rekord Melite Adany iz 2002. godine koji je iznosio 4 minute i 44 sekunde.
  • Državni rekord za muškarce u dinamici s perajama (DYN) oborio je Jakov Šrajer, član DPS-a iz Zagreba. On je rezultatom od 120 metara bio bolji od državnog rekorda koji je iznosio 105 metara, a koga je ove godine postavio hrvatski rekorder Kristijan Curavić.
  • Državni rekord za muškarce u dinamici bez peraja (DNF) postavio je član Submanie Mario Žužić. On je rezultatom od 83 metra iza sebe za punih 5 metara ostavio svog klupskog kolegu i hrvatskog rekordera Domagoja Jakovca.

Najbolji rezultat u nacionalnoj konkurenciji u zadržavanju daha među muškarcima je imao Nikola Štorga (Geronimo, Zagreb) s rezultatom od 5 minuta i 18 sekundi.

Image
U međunarodnoj konkurenciji za muškarce dominirali su Slovenci.
U međunarodnoj konkurenciji za muškarce dominirali su Slovenci. Svoju nepobitnu superiornost sa prva tri mjesta u ukupnoj konkurenciji dokazali su Mitja Štampfer, Sandi Bitenc i Jure Daić.

U ukupnom poretku, zajedno sa stranim natjecateljicama, nije bilo iznenađenja. Najbolja je bila naša Karla Fabrio. Drugo mjesto zauzela je Darija Subotin iz SiCG, a treća je bila naša nova nada, Lidija Lijić iz Splita.

Propusti organizatora
Iako su natjecatelji svojom kvalitetom i strpljivošću zaslužni za zaista dobro natjecanje, pažnju treba skrenuti na ozbiljne propuste organizatora, ronilačkog kluba Submania.

Kašnjenje od gotovo 2 sata sa početkom natjecanja i objava da je došlo do promjene plana i da će se natjecanje u dinamici izvoditi u 50 metarskom, a ne u 25 metarskom bazenu loše je primljena među natjecateljima. To nisu promjene za koje bi organizator trebao smatrati kako natjecateljima nisu važne i uvoditi ih 30 minuta prije natjecanja.

Image
I atmosfera oko natjecanja sasvim je sigurno doprinjela postavljanju rekorda!
Druga primjedba je vezana je uz startne liste. Na njima natjecatelji nisu bili svrstani po veličini najavljenih rezultata (koji su bili poznati samo organizatoru), već su rađeni izuzeci za pojedine natjecatelje. Takvi izuzeci dovode do zaključka da osim što su za organizatora svi natjecatelji jednaki postoje i "jednakiji" natjecatelji koji imaju veća prava od "običnih" natjecatelja. Zbog takvog odnosa odlučio sam ne sudjelovati u natjecanju u dinamici i premjestiti se sa natjecateljskog u navijački dio tribine.

Što se ostalih detalja s natjecanja tiče: suđenja, osiguravanja natjecatelja i sl. te naravno zabave na kraju, organizator je zaslužio svaku pohvalu. Iskreno se nadam će organizator gore iznesene propuste iskoristiti tako da ih ne ponovi u slijedećim natjecanjima.

Važna napomena
Da se ne bi krivo shvatilo, natjecanje je bilo potpuno regularno i održano je po važećim AIDA pravilima koja nisu povrijeđena. Po istim pravilima organizatorovo pravo je sastaviti startnu listu prema svom nahođenju, što je on i iskoristio (iako to svi natjecatelji nisu ravnodušno prihvatili).

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.