Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Goran Čolak - pred izazovom karijere
(Rejting 0 od 5)
Ronjenje na dah
Autor: Adventure Sport Team   
Srijeda, 17 Lipanj 2015 10:13

Hrvatski reprezentativac i svjetski rekorder Goran Čolak svojim rezultatima već godinama ostavlja bez daha, a novi veliki sportski izazov upravo je pred njim: obraniti čak tri zlata osvojena na Svjetskom prvenstvu 2013. A to je prilika koja se u sportu pruža - samo najvećima! 

Kada je slavni jamajčanski sprinter Usein Bolt na Svjetskom prvenstvu 2009. u Berlinu u samo nekoliko dana skinuo svjetske rekorde na 100 i 200 metara, taj događaj u međunarodnoj javnosti primljen je kao svjetska senzacija. 

Ono što je "Lightning Bolt" učinio u atletici, međutim, već godinama jedan Hrvat čini u ronjenju na dah. Od 2007. do danas Goran Čolak (Zagreb, 1983.) čak desetak je puta rušio svjetske rekorde u različitim ronilačkim disciplinama, a trenutačno drži svjetski rekord postignut prošle godine na Tenerifima u kategoriji DYN - dinamike s perajama s prijeđenih 288 metara - u jednom jedinom dahu. 

S posljednjega Svjetskog bazenskog prvenstva u organizaciji AIDA-e - krovne međunarodne ronilačke organizacije sa sjedištem u Lausanni u Švicarskoj, Čolak se vratio s čak tri zlatne medalje koje je osvojio u disciplinama DYN - dinamike s perajama, DNF - dinamike bez peraja te STA - u statičnoj apnei ili zadržavanju daha. 

U tom trenutku Čolak je postao jedini ronilac u cjelokupnoj povijesti ovoga iznimno zahtjevnog sporta koji je na jednom jedinom prvenstvu osvojio sva tri najviša odličja. Niti jednom sportašu u ronjenju na dah prije njega to nije pošlo za rukom! 

U Goranovom dinamičnom kalendaru novi veliki sportski izazov sada je pred njim: od 19. do 28. ovog mjeseca u Beogradu održava se Svjetsko bazensko prvenstvo - najbitnije i najprestižnije natjecanje u svijetu ronjenja na dah. Goran će nastupiti kao član Hrvatske reprezentacije pod vodstvom izbornika Vedrana Milata i trenera Ivana Drviša, koja je izabrana na Prvenstvu Hrvatske održanom ovog svibnja u Splitu. 

No za ovog izvanserijskog sportaša maksimalni plan nije obraniti samo jednu od tri zlata. Ljestvica je postavljena najviše moguće: Goranov je plan potvrditi sva tri najviša odličja! 

Pritom je ipak sportski realan: "Danas je sport napredovao toliko da je realno bilo koja medalja iz svake discipline uspjeh", komentira Goran u stanci intenzivnih priprema za skorašnje sportsko iskušenje. "Ljudi se danas specijaliziraju po disciplinama, tako da se uvijek natječem protiv specijalaca u svakoj od disciplina, a to je recimo kao da trčite 100, 200 i 400 metara na Olimpijskim igrama i očekujete zlato u svakoj od tih disciplina". 

Izazovi su doista golemi, ali od Gorana Čolaka naučili smo primati najbolje vijesti. Realnog optimizma za nastupe na Svjetskom prvenstvu u Beogradu stoga ne nedostaje!

 

Ovakve uspjehe i predstojeći izazov u povijesti sporta imali su priliku potvrditi samo najveći. Poželimo Goranu stoga da što duže zadrži dah. I još jednom ostavi nas sve - bez daha!

 

 

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.